Van klei kun je superleuke dingen maken! Zo kon je in een eerdere blog al een relief schilderij van klei zien. Erg leuk om te maken, en vooral: lekker goedkoop. Zo kun je nog eens wat wisselen! In deze blog laat ik je zien hoe je van klei een vaas kunt maken. Of eigenlijk: een vaasje, geschikt voor een paar kleine bloemetjes of droogbloemen. Ik laat je zien hoe je dit supermakkelijk zelf maakt!

Benodigdheden om een vaasje van klei te maken:

Vaasje klei

Wat heb je nodig om dit vaasje van klei te maken? Ik gebruikte een reageerbuisje, zelfdrogende klei, krijtverf en materialen om een mal te maken. Wat betreft het reageerbuisje: voor deze DIY heb je er maar één nodig. Reageerbuisjes zijn leuk om meerdere dingen van te maken, bijvoorbeeld een rekje voor plantenstekjes. Tip: koop een verpakking met meerdere reageerbuisjes!

inCollage 20210831 165600086

Ik heb ervoor gekozen om een vaasje te maken dat helemaal past bij de vormen die we nu terug zien komen in de interieurtrends. We zien organische vormen, maar ook half ronde vormen, regenboog vormen terug. Dit vaasje heeft het!

Zelf vaasjes van klei maken

In deze blog geef ik een korte toelichting hoe je zelf zo’n vaasje maakt. Het beste kun je het zelfmaak filmpje bekijken wat ik maakte tijdens het maken van zo’n vaasje. Hierin kun je alle stappen volgen om uiteindelijk zelf aan de slag te gaan.

Mal maken voor klei vaas

Allereerst begin je met het maken van een mal. Die moet aan één kant rond zijn, met twee rechte zijkanten. Ik pakte een rond glaasje en twee plankjes. Ik heb daar een papier omheen geplakt, zodat de houtstructuur niet zo in mijn klei zou komen te staan. In het filmpje onderaan deze blog, kun je dit zien.

Maak stroken klei

Nu begin je met de klei plat te rollen. Je maakt stroken klei, en snijdt er twee stroken uit. Ik heb ter plekke gekeken hoe breed en hoe hoog ik het vaasje wilde hebben. Houdt je reageerbuisje in de buurt, dan kun je meteen bekijken hoe die erin komt te hangen. Je plakt twee stroken klei op elkaar (of meer..).

Je prikt met de bovenkant van het reageerbuisje een gaatje in het midden van de boog. Met een mesje haal je het rondje eruit.

Vaasje laten drogen

Nu laat je het geheel drogen. Je laat het minstens 2 dagen drogen.

Klei verven

Als laatste kun je de klei verven. Ik koos voor witte krijtverf (om zeker te zijn dat het effen wit zou zijn, er zaten wat rommeltjes in de klei. De middelste baan gaf ik een zandkleur. Natuurlijk is het ook leuk om te werken met andere pastelkleuren krijtverf. Je kunt het precies zo maken zoals je zelf mooi vindt, in de kleuren die bij jou en je huis passen. Krijtverf geeft een mooi, mat effect.

Nu kun je een paar bloemetjes uit de tuin of wat droogbloemen in het vaasje zetten. Zo simpel maak je je eigen vaas van klei maken! Succes!

Extra inspiratie: de 4 leukste DIY’s van klei:

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: