Bij het plaatsen van een nieuwe keuken komt er heel wat kijken. Een keukenopstelling kiezen is nog best lastig. Je wilt een keuken die er prachtig uitziet, maar je wilt ook een keuken die praktisch en makkelijk in gebruik is. Deze twee factoren samen bepalen voor een groot deel het eindresultaat van jouw droomkeuken. Een kookeiland is helemaal volgens de laatste trends, maar het is niet voor elke ruimte geschikt. In deze blog lees je tips bij het kiezen van een keukenopstelling.

Bekijk de ruimte op de plattegrond

Maak eens een plattegrond van de keuken en bekijk eens via de plattegrond welke mogelijkheden er zoal zouden zijn. Online heb je hier ook hele handige programma’s voor, dat geeft je meteen een erg duidelijk beeld. Als je naar een keukenzaak gaat, kunnen ze uiteraard ook met je meedenken en een opstellingvoor je maken.

keukenopstelling kiezen

Foto’s zijn eigendom van Keukenkampioen.nl

Functie van de ruimte

Wat wil jij dat er in de keuken gebeurt? Wil jij graag een grote kookplaat waar je uitgebreid aan kunt kokerellen, terwijl familie / vrienden er heerlijk bij zit op een stel barkrukken? Of wil je juist een mooie koffiehoek en een paar heerlijke fauteuils in de buurt van de keuken? Allemaal keuzes die je kunt maken bij het uitzoeken en laten plaatsen van een keuken. Deze keuzes maken namelijk dat jij echt dé keuken kiest die past bij je wensen en natuurlijk, ook niet onbelangrijk, bij de ruimte.

Zorg voor voldoende kastruimte

Less is more. Zo zonde, als je een mooie, nieuwe keuken hebt maar je aanrecht vol staat met allerlei spul omdat je het niet in de kastjes kwijt kunt. Zorg er dus voor dat je voldoende kastruimte hebt. Sowieso is dit misschien een goed moment om eens kritisch door je keukenspullen heen te gaan. Wellicht kom je items tegen die je nooit gebruikt én die dus ook niet onnodig ruimte hoeven in te nemen in je kast.

Keukens die ideaal zijn voor kleinere ruimten

Heb je niet zo’n grote ruimte? Dan is een hoekkeuken of een I-keuken ideaal. Deze kost de minste ruimte, je kunt hierbij ook kiezen voor een stuk kastenwand die van vloer tot plafond gaat. Dit is natuurlijk superpraktisch en oogt chique en opgeruimd. Doordat de kast tot het plafond gaat, weet je ook zeker dat het geen plek wordt waar allerlei spullen op worden neer gelegd. Wanneer je kiest voor een hoekkeuken, dan kun je in het hoekkastje kiezen voor een draai-carrousel of voor een kastje met planken. Zelf hebben wij ook een hoekkeuken. Wij kozen de draaicarrousel, omdat ik het anders niet handig vindt om spullen achterin het kastje te plaatsen of pakken.

keukenindeling kiezen

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: