Je keuken verbouwen & gouden tips. Heel leuk natuurlijk, een nieuwe keuken uitzoeken en ‘hebben’. Er gaat echter nog wel het nodige aan vooraf. Handig dus om je eerst wat in te lezen voordat je eraan begint. Wij hebben onze keuken bijna drie jaar geleden verbouwd. In ons geval was dit ook hard nodig. De ‘oude’ keuken die erin zat, was ruim 20 jaar oud, de meeste apparatuur defect. Er zijn een aantal dingen die handig zijn om te weten voordat je je keuken gaat verbouwen! Lees je mee met tips voor als je ook je keuken gaat (laten) verbouwen?

keuken verbouwen
Tips voor het zelf verbouwen van je keuken

Budget verbouwen keuken

Allereerst is het belangrijk om een budget vast te stellen. Misschien heb je een x bedrag gespaard, en kun je dus niet hoger gaan dan dat bedrag. Dan zul je mogelijk je wensen hierop moeten aanpassen. Tenzij het een héél ruim budget is natuurlijk. Of misschien wil je hiervoor een lening afsluiten en kun je eerst gaan beginnen met een lening vergelijken. Houd rekening met de wensen die je hebt, en zorg dat je budget realistisch is. Vaak kun je online wel globale informatie of offertes aanvragen over kosten van bepaalde verbouwingen of aanpassingen. Houd er in alle gevallen rekening mee dat een verbouwing meestal wat duurder uitvalt dan gepland. Zorg voor een marge voor eventuele tegenvallers. Zo zit je niet meteen omhoog als er extra kosten of tegenslagen zijn.

Tip: zorg dat je altijd een marge hebt voor eventuele tegenvallers

verbouwen keuken

Inhoud verbouwing bepalen

Wil je alleen een nieuwe keuken? Misschien moeten er andere werkzaamheden gebeuren. Bijvoorbeeld het verleggen van leidingen. Ook is het handig om te kijken hoe het met de vloer gesteld is. Past je nieuwe keuken hier op, of moet er een nieuwe vloer in de keuken komen? Wil je behalve de nieuwe keuken nog andere dingen aanpassen in je woning? Bijvoorbeeld meteen andere raamdecoratie, een nieuw kleurtje op de muur.

Keuken verbouwen kosten

Bij het verbouwen van je keuken kunnen nog andere kosten komen dan alleen de aanschaf van een nieuwe keuken. Waar moet je dan aan denken? Als je de oude keuken eruit haalt, heb je hiervan wellicht schade aan de muren en vloer. Wat wordt het model van je nieuwe keuken? En moet je daarmee rekening houden dat er misschien beschadigingen op de muren zitten waar je iets mee moet? Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je bovenkastjes op een andere plek komen, of komen te vervallen. Dit kun je bijvoorbeeld oplossen door opnieuw te laten stucen, de muur te betegelen of een spatwand te plaatsen.

Keuken verbouwen checklist

Houd er met de indeling van de nieuwe keuken rekening mee dat het altijd meer werk is (en meer-prijs) als er leidingen moeten worden verlegd. Denk aan stroom voor je fornuis, de waterleiding, of het plaatsen van stroompunten en verlichting.

Een keuken verbouwen: wat kun je zelf?

Alles wat je zelf kunt, scheelt weer geld. Als je een beetje handig bent, kun je de oude keuken zelf demonteren. Verder kun je met de items onder ‘bijkomende kosten’ bekijken wat je zelf wilt of kunt doen, en wat je laat doen. Wij kozen er bijvoorbeeld voor om ons betonnen aanrechtblad zelf te maken.

In deze korte Reel / doe het zelf filmpje zie je beelden van het maakproces van ons betonnen aanrechtblad en wat informatie:

Moodboard voor je nieuwe keuken maken

Nu komt het leuke werk! Maar daar was je vast al een beetje mee begonnen, als je op zoek gaat naar je droomkeuken. Ga op zoek naar plaatjes van keukens die jij mooi vindt. Wil je een strakke, moderne keuken? Een keuken met kleur? Een landelijke keuken? Er is té veel keuze! Je kunt de mooiste plaatjes uitknippen of online pinnen op een speciaal Pinterest bord. Zo weet je al ongeveer in welke richting je kunt gaan kijken. Er zijn zoveel soorten, smaken en stijlen keukens. Noteer daarnaast of er items zijn die sowieso terug moeten komen in je droomkeuken. Denk aan een quooker, vaatwasser, systeem van afzuiging. Als je voor zwarte apparatuur en een zwarte wasbak kiest, is het verstandig een waterontharder te overwegen. Bij ons bestond dit lijstje uit: een extra groot, vrijstaand fornuis met meerdere ovens, extra grote koelkast en betonnen aanrechtblad.

Tip: maak een ‘wensenlijst’

Houd er rekening mee dat het fijn is als je nieuwe keuken past bij andere items / kleuren in je interieur. Zo zorg je voor een eenheid.

Tip: zorg voor eenheid!

Keuken verbouwen hypotheek

Nu je je wensen helder hebt kun je aan de slag met wat uitzoekwerk. Het aanvragen van offertes, keukenzaken bezoeken en een budget opstellen. Heb je voldoende gespaard of moet je nog even doorsparen? Als je alle kosten in beeld hebt gebracht, kun je beginnen met het afsluiten van je persoonlijke lening.

Tip: lening nodig? Regel ‘m op tijd!

Nu kun je op pad! Misschien denk je bij de eerste keukenzaak: perfecte keuken, perfecte prijs. Soms kies je voor een keukenzaak omdat je er een goede ervaring mee hebt. Is dat niet zo, en is het nieuw voor je, dan is het wellicht verstandig om verschillende keukenzaken te vergelijken.

Het plaatsen van je nieuwe keuken

Afhankelijk van alles wat er allemaal bij komt kijken, kost het plaatsen van je nieuwe keuken een paar dagen. Je zit dus een tijdje zonder fornuis, vaatwasser en kraan. Dit kun je voorbereiden door een paar keer vooruit te koken. Met een airfryer kom je ook een heel eind.

Goedkope keukens

Ben je duidelijk opzoek naar goedkope keukens en niet persé naar verbouwtips? Lees die blog eens en scoor een budget keuken.

Dit zijn de belangrijkste dingen om rekening mee te houden wanneer je gaat voor een nieuwe keuken! Veel verbouwplezier!


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: