Één van de eerste dingen waar je over nadenkt bij het uitzoeken van een nieuwe keuken is: voor welke indeling ga ik? Een goede keuken indeling hangt van meerdere dingen af. In dit blog lees je welke keuzes je hebt wanneer je een keuken indeling gaat maken, en waar je rekening mee moet houden. Ook lees je specifieke tips voor luxe keukens. Onderaan de blog vind je een filmpje met beelden van ons zelfgemaakte betonnen aanrechtblad.

Zelf een keuken indeling maken

Bekijk eerst de ruimte waar je keuken in komt. Wat past hier voor een keuken in? Een hoekkeuken? Een u-vormige keuken? Misschien heb je een kleine ruimte en ben je op zoek naar handige tips voor het indelen van kleine keukens. Of misschien heb je een grote ruimte en wil je er een heerlijke leefkeuken van maken?! Je vindt verschillende inspiratieplaatjes in deze blog, van L-vormige keukens naar detailfoto’s naar leefkeukens!

Als je op zoek bent naar een nieuwe keuken, bekijk je dus vooral eerst de praktische dingen. Pas als laatst komt de vraag: wat vind ik mooi, welke stijl keuken wil ik?

Zwarte keuken met kookeiland

Alle foto’s in deze blog zijn eigendom van Nuvakeukens.

Kleine keuken

Een kleine keuken vraagt om een praktische indeling waar weinig ruimte bij verloren gaat. Bij een kleine keuken zou je kunnen kiezen voor een paar hoge kasten. Hier win je veel opbergruimte mee. Of een plint waar op sommige plekken een lade in is verwerkt! Ook een lade in een lade is een handige oplossing om wat ruimte te besparen. Dit kun je zien op de foto hier onder.

Lade indeling keuken

Keukendriehoek: ergonomische keuken

Een keuken heeft drie belangrijke plekken, namelijk: kookplaat, spoelbak en koelkast. Dit zijn de plekken die we het meest gebruiken. Hier vinden de meeste bewegingen plaats. Tussen deze ‘functies’ wil je de loopruimte beperken. De richtlijn bij keukens is, dat de totale afstand tussen etensvoorraad, spoelen en koken maximaal 6 – 8 meter is. De vaatwasser plaats je bij voorkeur dichtbij de spoelbak. De besteklade plaats je bij voorkeur onder of naast je kookplaat.

Soorten keukens

Indeling I-vorige keuken

Bij een I-vormige keuken heb je één lang blad. Tip: plaats de spoelbak in het midden. Deze gebruik je het vaakst. Om prettig te kunnen werken is het handig om tenminste 300 centimeter werkblad te hebben. De onderbreking van bijvoorbeeld je spoelbak zit hierbij inbegrepen. Is je keuken niet zo groot? Eventueel kun je dan voor een inductiefornuis kiezen waar je een beschermer op legt. Bij een I-vormige keuken heb je uiteraard geen werkdriehoek, zoals hierboven beschreven.

Indeling L-vormige keuken

Dit is de meest voorkomende vorm keuken. Tegenwoordig zijn er praktische oplossingen voor de hoekkastjes, waardoor je alle ruimte kunt gebruiken.

Keukenindeling maken L-vormige keuken

Indeling U-vormige keuken

Wil je graag een u-vormige keuken? Om genoeg loopruimte te hebben, moet je de ruimte waarin je keuken komt minstens 4 meter breed zijn.

Keuken indeling maken voor U-vormige keuken

Keuken met kookeiland

In grotere keukens zien we steeds vaker dat er een kookeiland wordt geplaatst. Een los eiland, waar je kunt koken. De naam ‘kookeiland’ klopt niet altijd helemaal, je kunt er natuurlijk ook een spoelbak in plaatsen, of een barretje aan creëren. Op de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een prachtig kookeiland.

Keukenindeling maken leefkeuken

Leefkeuken

Houd je van lange avonden aan de keukentafel? Een keuken met kookeiland of een L-vorige keuken leent zich uitstekend om een leefkeuken te creëren. Een leefkeuken is een open ruimte met dus een open verbinding naar de eethoek / woonkamer. Leefkeukens zijn de ideale oplossing wanneer je makkelijk contact wil hebben met je familie of vrienden in huis.

Keuzes voor keuken indeling

Je uiteindelijke keuze voor de keuken indeling hangt af van je wensen, maar natuurlijk ook van de ruimte die je tot je beschikking hebt en je budget. Heb je de vorm van je keuken gekozen? Dan ga je verder met de rest van de keuken indeling. Waar plaats je je apparatuur, hoe deel je kastruimte in? Wil je alleen onderkastjes, of ook boven kastruimte?

Luxe keuken

Wanneer je een nieuwe keuken plaatst, is het altijd mooi als die een luxe uitstraling heeft. Één van de keukentrends die we op dit moment veel zien is juist het gebruik van luxe materialen. Denk bijvoorbeeld aan een mooi marmeren blad. Dit kon je ook zien op de foto van het kookeiland hierboven. Verder zien we luxe materialen als messing en goud in de keuken steeds meer terug komen. Of juist zoals de foto hieronder, een wit blad met een witte kraan. Dit past perfect in een chique, minimalistische inrichting.

Witte kraan met wit blad

Verder kun je bij een luxe keuken keuzes maken in apparatuur die je keuken een luxe uitstraling geeft. Kies je bijvoorbeeld voor een extra grote kookplaat? Een kokend water kraan, of een geïntrigeerd afzuigsysteem?

Zwarte quooker in keuken

Ik hoop dat je voldoende tips en handvaten hebt om aan de slag te gaan met je keuken indeling! De afbeeldingen die je in deze blog ziet, zijn van Nuva Keukens. Je kunt hier ook uitstekend terecht voor luxe keukens. Ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Neem er eens een kijkje!

Tip voor overzicht en structuur in je keuken: plan je maaltijden

Download de gratis BijHeleen maaltijdplanner voor meer overzicht en structuur in je keuken en je boodschappen én rust in je hoofd! Gebruik jij al een maaltijdplanner om je maaltijden te plannen en structuur te hebben in de boodschappen die je daarvoor in huis haalt? Je kunt nu mijn maaltijdplanner downloaden en zo vaak gebruiken als je wilt!

Wij maakten in onze keuken zelf een betonnen aanrechtblad. Ik maakte onderstaand filmpje, daar kun je er meer van zien!:


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: