Een schuine wand in een kamer is enerzijds ontzettend sfeervol (mits goed gedecoreerd en ingedeeld) maar kan anderzijds ook een uitdaging zijn. Een kamer met een schuine wand is lastiger in te delen. Je hebt beperkte ruimte voor een kast of hoge meubels. Soms moet je daardoor creatief omgaan met de ruimte die er is. Maar wist je dat een schuine wand zich prima leent om een kast bij schuine wand te maken?

Zolderkamer met schuin dak

Oké, een kamer met schuin dak kan dan lastig inrichten zijn, maar kan ook enorm sfeervol zijn. Zelf koos ik ervoor om onze zolderkamer (stoer jongenskamer) met schuin dak een mooi kleur te geven én ook het plafond mee te verven. Voorheen was deze kamer een dinokamer (bekijk de blog groene dinokamer om te zien hoe deze kamer tot zijn recht komt met een groene kleur). Door het plafond een stuk mee te verven ontstaat er een soort nis.

kast bij schuin dak maken

Benut loze ruimte bij een schuine wand

Achter het bed ontstond een soort loze ruimte. Doordat we in de woonkamer een houtkachel lieten plaatsen, kwam er op de bovenverdieping en op zolder een koof. Hierdoor moest het bed iets naar voren. We besloten om de ruimte achter het bed te benutten voor kastruimte. Een ideale ruimte om wat spulletjes (boeken, een microscoopje en wat andere spulletjes) mooi neer te zetten.

Welk hout gebruiken voor kast bij schuine wand

Wij kozen voor underlayment, maar je kunt natuurlijk ook voor een meubelpaneel, MDF of nog een andere houtsoort gaan. Ik koos voor een houtsoort die overschilderbaar is omdat ik de kast wilde schilderen. In de bijkeuken maakten wij ook een grote kastenwand van underlayment.

zelf een kast maken bij een schuine wand

Wat heb je nodig als je een kast bij een schuine wand gaat maken

Wanneer je een kastenwand onder een schuin dak gaat maken is het nodig om verstek te zagen. Kijk maar eens goed naar de kast die wij maakten. De kruispunten van de houten panelen bovenaan zijn allemaal in verstek gezaagd.

Meten is weten

Allereerst bedenk je een kastindeling. Hoe groot moet de kast worden, hoe hoog. Wil je er deurtjes voor, hoeveel vakken, hoe diep? Zelf vind ik dat echt ideaal aan het zelf ontwerpen en bedenken van items in huis (maatwerk interieur). Je kunt de dingen zo maken dat ze voor jou het handigst zijn. Zorg dat je van tevoren alles goed uittekent en uitmeet. Zo weet je hoeveel hout je moet bestellen.

Teken de panelen uit

Teken de panelen die je nodig hebt voor de kast op het bestelde hout. Voor het berekenen van de schuine hoeken gebruik je een gradenmeter. Met de gradenmeter kun je meten hoeveel graden je verstek moet zagen óf hoeveel graden de schuine hoeken van de kast zijn. Vervolgens ga je met je invalzaag de panelen op maat zaten. Houdt er rekening mee dat wanneer je precies op maat zaagt, je het hout waarschijnlijk net niet lekker op z’n plek krijgt (en ruimte te kort komt). Houdt altijd een paar milimeter speling aan.

verstek zagen bij kast

Wanneer je alle panelen gezaagd hebt, kun je de kast gaan monteren. Bekijk goed hoe de opbouw van de kast wordt én hoe je daarmee de kast het beste kun monteren. Wij hebben bij onze kast eerst het ‘skelet’ gemaakt en daarna de planken erin gemaakt (vastgeschroefd met accuboormachine en een paar druppels houtlijm tussen de planken). De kast hebben we in z’n geheel naar boven getild en in één keer geplaatst. Bij een grotere kast kan dat natuurlijk niet en is het nodig om

Kast bij schuin dak verven

Zelf heb ik ervoor gekozen om de kast eerst te monteren en daarna te verven. Andersom kan natuurlijk ook, het is net wat je handig vindt. Doordat ik de kast heb geverfd in de kleur van de achterwand en (deels) het kleurvlak op het plafond, valt hij erg mooi weg.

Ps: een restje verf gebruikten we om een DIY lego wandbord te maken: sorteer je mooiste lego poppetjes!

lego poppetjes sorteren in wandbord

Deurtjes monteren

Maak je een kast met deuren? Deze ga je er als laatste aanhangen. Koop goede scharnieren en magneten voor de deuren. Het afhangen van deurtjes is nog best een precies klusje. Je wilt natuurlijk dat het recht hangt maar ook dat de deurtjes open en dicht gaan zonder te klemmen. Neem daar dus de tijd voor en gebruik een waterpas en weer je accuboormachine.

Kast op maat afwerken

Heb je een kast met deuren gemaakt? Kies tot slot mooie deurknopjes om hem mooi af te werken. Klaar is jouw kast op maat! Door de kast zelf te maken bespaar je heel wat geld. Een kast op maat laten maken door een timmerman is best prijzig.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: