Kast maken met DIY stappenplan

Superleuk, deze DIY gastblog van Kim, het gezicht achter @house_of_pancakes. Lees je mee met deze DIY van Kim, om te zien hoe ze zelf een prachtige kast maakte? Want echt, met een beetje meten en een beetje gemak kun je deze kast zelf maken! Met goed gereedschap en een timmermansoog kom je een heel eind. Ben je niet zo handig? Bekijk dan eens deze toffe vakkenkast.

kast maken
Letterbak kast

Wil je meer (DIY)inspiratie zien uit het toffe huis van Kim? Neem dan een kijkje op haar Instagram @House_of_pancakes!

Ps. deze blog staat in de top 5 van populairste blogs van 2021!

Zelf een kast maken

Deze kast is toch wel echt een eyecatcher in je huis. In deze kast verzamel je herinneringen, foto’s en voorwerpen alsof het een echte letterbak-kast is. En het is een mooi DIY project! Door zelf items in huis te maken, maak je je interieur persoonlijk. Daarnaast geven maatwerk items je interieur een luxe uitstraling. In de blog over maatwerk interieur vind je verschillende DIY’s met natuurlijk tips om zelf aan de slag te gaan.

Wandkast maken

Toen we van een extra kamer naast de keuken onze eetkamer maakten en de muur ertussen sloopten, bleef aan een kant een stuk muur over waar eigenlijk niets tegenaan gezet kon worden omdat het de looproute langs de eettafel was. Toen ik ergens een open, ondiepe vakkenkast zag wist ik gelijk dat ik dat ook op die plek wilde hebben. Voordat de muur gesloopt werd hebben we bepaald hoe diep de kast zou worden ervoor gezorgd dat een stukje muur met die afmetingen bleef staan. Hierdoor valt de zijkant van de kast weg in de muur.

Benodigdheden voor deze kast

Deze kast is 270 breed, 240 hoog (bij ons is dat plafondhoog) en 15cm diep. Je kunt de afmetingen aanpassen naar de ruimte waar de kast komt te staan. De kast heeft 5 kolommen (ik heb iets met oneven aantallen en dan vooral met 3), waarvan de buitenste twee en de middelste kolom 60cm breed zijn en degene die ertussen zitten zijn 45cm breed.

Hout op maat bestellen voor vakkenkast

Voor een project als deze kast, kun je het beste hout op maat bestellen. Je krijgt het zelf nooit zo strak gezaagd als dat je het zo besteld. Daarnaast scheelt het natuurlijk veel tijd én stof.

wandkast zelf maken, DIY kast
Wandkast maken

Voor een kast met 5 kolommen heb je 6 lange staanders van 15 cm diep. Deze zijn uit 1 MDF plank gehaald. Kies voor gegronde MDF planken zodat je niet zelf hoeft voor te behandelen. Ik heb de kast in deze mooie, groene kleur gelakt. Tip: nu met korting te bestellen!

Zelf een wandkast maken

Kast maken, letterbak kast, pronkkast
Vakkenkast MDF

2 platen MDF 18mm 244 x 122 (of 305 bij een plafondhoogte hoger dan 244cm):

 • 6 planken van 240×15 (verticale staanders)
 • 9 planken van 60×15 (horizontale planken)
 • 8 planken van 45×15 (horizontale planken)
 • Montagekit en transparante kit
 • 45 (verzonken) Schroeven
 • Per plank heb je 4 schroeven nodig. Je gebruikt alleen schroeven voor de planken van 60cm breed
 • 4 versterkingshoeken (eventueel)
 • gekleurde lak
DIY kast, vakkenkast, letterbak kast.
wandkast zelf maken

Benodigd gereedschap:

accuboormachine

Kast met andere maten maken

Uiteraard kun je de planken van 60cm of 45cm aanpassen naar een kast die bij jou het beste past. Heb je ruimte voor 4 kolommen? Maak ze dan bijvoorbeeld alle vier 60cm breed. In dat geval heb je 5 verticale staanders nodig en 12 plankjes van 60cm breed.

Kast zelf maken en verven

Lak de losse planken voordat ze in elkaar gezet worden. Je kunt er zo veel makkelijker bij en je hoeft niets af te plakken. De muur waar de kast komt te staan kun je in dezelfde kleur verven, of juist laten afsteken door een contrasterende kleur te gebruiken of behang met een opvallend patroon.

Wandkast monteren

 • Monteer de losse kolommen op een plek waar je deze erna makkelijk recht op kunt zetten.
 • Begin met het voorboren van de gaten in de lange planken. Bij een hoogte van 240, kun je de gaten boren op elke 60cm, op die manier krijg je vier vakken. Voor elke plank boor je vier gaten.
 • Monteer de losse kolommen aan elkaar met de 3 planken er tussen. Op die manier krijg je 3 kolommen en houd je 8 planken van 45cm over.

Kast bevestigen

Staat een deel van de kast in de hoek? Begin dan in die hoek met bevestigen.

 • Monteer de 1e kolom met de montagekit aan de muur. Gebruik transparante kit zodat overtollig kit niet teveel zichtbaar is.
 • Markeer aan de zijkant van de verticale plank waar de plankjes van 45cm moeten komen. Wij hebben deze plankjes op de helft van de planken van de 1e kolom gezet. De 1e op 30cm van de grond, de volgende 3 steeds 60cm hoger.
 • Gebruik een plankje van 45cm om de afstand te meten waar de tweede kolom komt te staan.
 • Monteer de tweede kolom ook met montagekit en druk stevig aan.
 • Plaats daarna de plankjes van 45cm tussen de 2 kolommen, op de gemarkeerde plekken.

Houd je van een speels effect? Bepaal dan pas tijdens het monteren waar je de plankjes wilt.

 • Herhaal de stappen om de afmetingen voor de 3e kolom te bepalen en monteer ook deze kolom en de laatste plankjes van 45cm.
 • Als finale stap kun je de versterkingshoeken monteren in de muur en in het hout, op plekken die je niet ziet, bijvoorbeeld bovenop de bovenste plank en onderop de onderste plank.
kast maken
DIY vakkenkast

Kast verankeren

Je kunt ervoor kiezen om in de buitenste kolommen, de bovenste en onderste plank te voorzien van een versterkingshoek. Op die manier veranker je ‘m volledig aan de muur. Als je ze vastzet bovenop de bovenste en onderop de onderste plank zie je er niets van. Zelf een wandkast maken

Laat de kit van de kast ongeveer 24 uur (of langer als dat wordt aangegeven) drogen zonder er iets op te zetten. Je kunt de gaten van de schroeven opvullen met een goede houtvuller en dat stukje plank later voorzien van een extra laagje lakverf. Ik koos voor deze mooie, groene kleur.

Maak je het helemaal af? Combineer je op maat gemaakte wandkast met een maatwerk binnendeur. Dit zijn samen echt chique statements in je woonkamer!

Stylen van een grote wandkast

Styling tips voor een grote wandkast lees je in deze blog van Annelies.


Hallo! 👋

Schrijf je in & ontvang elke maand gratis het BlogAlert

Ontvang de BijHeleen nieuwsbrief met de nieuwste blogs, gratis printables, , leuke DIY's, handige tips & kortingscodes!