Een japandi interieur is helemaal volgens de woontrends van 2021. We zien hiermee dat de ‘zwarte’ trend weer op zijn retour is. Waar we in 2020 / begin 2021 veel zwart zagen, verdwijnt dit steeds meer. Zwart was te zien in deuren, plinten, kozijnen maar denk bijvoorbeeld ook aan zwarte keukens. Zelf heb ik de zwarte trend een beetje overgeslagen, ik houdt meer van lichte tinten. Dat betekent dus dat ik met de trend die we nu zien in interieurland helemaal los kan gaan. In deze blog lees je meer over wat een japandi interieur inhoudt, en hoe je dit kunt toepassen.

Afbeelding gezien die je wilt bewaren voor later? Sla hem op met de Pinterest button op de foto’s!

Wat is japandi interieur?

Japandi is een combinatie tussen scandinavisch en japans. Scandinavisch is het minimalistische, lichte interieur. Japans zijn warme kleuren met kleine zwarte details. Denk aan een paar mooie zwarte kandelaars. Er zijn lichte kleuren en materialen aanwezig. Bijvoorbeeld licht eikenhout. Kies voor 1 of 2 blikvangers. In ons geval zijn dat de eiken balk onder de televisie en de muurboog Blum.

japandi interieur kenmerken

Een japandi interieur kenmerkt zich door de ietwat minimalistische uitstraling. Je vindt er niet teveel tierelantijntjes.

Welke kleuren japandi?

Een japandi interieur kenmerkt zich door lichte, zachte, natuurlijke kleuren. Rustige kleuren is één van de kenmerken van een japandi interieur. Je gebruikt dus weinig uitgesproken kleuren. Zandkleuren, gebroken wit, beige of bruintinten zijn kleuren die het hierbij goed doen. Houd je echt wat meer van kleur? Dan kun je dit mooi combineren met een ‘andere kleur’, denk aan oudroze. De muurboog die je in onze woonkamer ziet is een echte blikvanger. Door deze rustige kleur (die is een tint donkerder dan onze bank) oogt hij rustig en maakt hij het totaal niet druk.

interieurtrend japandi
Muurboog als één van de blikvangers

Vind je een behangboog te kostbaar? Verf een muurboog met het stappenplan in de blog. De vorm van een muurboog past perfect in een japandi interieur.

Gebruik zachte materialen

Waar 2020 zich kenmerkte door harde kleuren en materialen, zie je in 2021 zachte vormen, kleuren en materialen. Fluffy vloerkleden, teddy stoelen, aaibare kussens, velours banken. De zachte materialen in combinatie met de zachte kleuren geven een rustige en warme sfeer in je kamer.

Kies voor ronde vormen

Ronde, organische vormen zien we helemaal terugkomen in de japandi interieurtrend. Je kunt dit op hele mooie manieren terug laten komen in je interieur. Kies bijvoorbeeld voor een rond kleed. Of ga zelf aan de slag, maak een relief schilderij.

japandi interieur trend
Japandi interieur

Organische vorm laten terugkomen in je muurdecoratie

Organische vormen kun je heel mooi terug laten komen in je muurdecoratie. Je kunt denken aan ronde wanddecoratie. Of, iets wat je iets minder vaak ziet; een muurboog. Bij voorkeur een cirkel met een neutrale print of kleur, zodat hij goed bij het kleurthema van je kamer past. Ik koos voor een muurboog. Ik ben ontzettend blij het met resultaat, hij staat echt prachtig in onze woonkamer! De muurboog is 145 cm breed en 190 cm hoog en is daarmee een echte blikvanger.

Ga voor robuuste details

Natuurlijke materialen, die zien we ook terug in een japandi interieur. Denk hierbij aan hout, jute, rotan. Dit sluit perfect aan bij het kleurthema wat ik hierboven noemde. Het gebruik van stoere, houten elementen maakt de ruimte net wat stoerder (en af) vind ik persoonlijk. Wij kozen bijvoorbeeld voor een dikke, eiken balk onder de televisie; een DIY tv meubel waarover je in de blog daarover alles leest. Dit is de tweede blikvanger in onze woonkamer. Zie je hoe mooi dit staat?

tv meubel op maat
Handgemaakt eiken meubel op maat

Eikenhout is iets wat op verschillende plekken in ons interieur terugkomt. Door kleuren of materialen terug te laten komen, creëer je eenheid en rust. Bekijk bijvoorbeeld eens het akoestische houten wandpaneel wat ik later in onze kamer een plek gaf. Typisch voorbeeld van hoe industriële items tot hun recht komen in een zacht / japandi interieur!

In onderstaande post op Instagram lees je hiervan de details:

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: