Hoe krijg je toch die mooie hoeken, zodat je geen hout-uiteindes ziet? Dat noem je in verstek zagen. Je zaagt uiteindes in een bepaalde hoek, zodat ze naadloos in elkaar passen. Vaak is dat een hoek van 90 graden, maar dit natuurlijk ook een andere hoek zijn. Zo kun jij je klusprojecten perfect afwerken en ziet het eruit alsof het gemaakt is door een prof! Lees in deze blog wat je nodig hebt om in verstek te zagen én bij welke zelfmaakprojectjes je verstek kunt zagen.

verstek zagen

Hoe het beste in verstek zagen?

  1. met een verstekbak
  2. met een precisieverstekzaag
  3. met een invalzaag

Ben jij dol op dingen zelf maken? Scroll eens door de blog over 101 zelfmaakideetjes. Dit is dé no-spon verzamelplek van DIY’s waar maandelijks nieuwe inspiratie bij komt! Kun je meteen het verstek zagen uitproberen!

Waarom in verstek zagen?

Ik zal wat voorbeelden laten zien van dingen die wij in verstek zaagden. Op de afbeelding hieronder (en ook hierboven) zie je de radiatorombouw in onze hal. Die maakten we toen we afgelopen zomer onze hal een make over gaven. Door de bovenkant in verstek te zagen, kijk je niet tegen hout uiteindes aan. Het is iets meer werk, maar maakt je project een stuk strakker. Een echte musthave dus voor een beetje klusser!

in verstek zagen
Radiator ombouw in verstek gezaagd

Ga je ook een radiatorombouw maken? Zaag je radiatorombouw in verstek, zo kijk je er een stuk rustiger en strakker tegenaan.

Plinten schuin af zagen

Plinten kun je het mooist afwerken door ze in verstek te zagen in de hoeken. De kieren die je dan nog een klein beetje ziet, smeer je dicht met houtvuller. Als dit droog is, schuur je ze op. Likje verf erover, en je hebt een strakke hoek! Gebruik een goede kwaliteit houtvuller voor dit soort dingen. De goedkopere werken vaak na. Het spul krimpt, waardoor het uiteindelijk niet mooi wordt. Wij gebruiken altijd deze houtvuller. Perfect spul om een strak eindresultaat mee te krijgen!

plinten in verstek zagen
Plinten in verstek gezaagd

Kast bij schuin dak maken

Een schuine wand in een (slaap)kamer is een perfecte plek voor een maatwerk item als een kast op maat. Hiervoor zul je wel echt verstek moeten zagen. Bekijk de kast bij de schuine wand maar eens die wij maakten.

Verstekbak: de goedkoopste manier om verstek te zagen

De goedkoopste manier om schuin af te zagen is met een verstekbak en een losse zaag. Voor kleine projectjes met smalle stukken hout kun je deze goedkope verstekzaag gebruiken. Dit is de goedkoopste optie om in verstek te zagen. Handig voor als je een klein projectje maakt, óf gewoon eens wilt proberen hoe het is om in verstek te zagen. Persoonlijk zou ik niet persé voor deze manier van in verstek zagen gaan als je van plan bent dit vaker te gaan doen. Met de volgende opties kun je veel strakkere lijnen zagen én ben je sneller klaar.

Verstek zagen met de precisie verstekzaag

Wil je graag verstek zagen zonder verstekbak? Een andere redelijk goedkope optie is een precisie verstekzaag. Hier zit het zaagblad aan een vaste geleider, die je heel nauwkeurig kunt instellen in verschillende hoeken (90 / 60, 45, 30, 22,5). Hier heb je dus iets meer mogelijkheden en maak je nog strakkere zaagsnedes! Het zaagblad kun je eenvoudig vervangen als deze bot is. Iets goedkoper dan een cirkelzaag, en wat duurder dan de goedkope verstekzaag die ik hierboven noemde. Een goed betaalbaar alternatief! Prima om met de precisieverstekzaag je MDF plinten in verstek te zagen.

Hoe kan ik verstek zagen zonder verstekbak?

Met een cirkelzaag je het makkelijkst en het snelst verstek zagen. Dit is niet gebonden aan bepaalde breedtes. Voor het grote werk kun je dus het beste een elektrische cirkelzaag aanschaffen. Superhandig dat er ook stof afzuiging bij zit. Scheelt rommel, maar hierdoor houd je ook zicht op de zaaglijn. Het zaagblad van de elektrische cirkelzaag kun je kantelen, waardoor je hem kunt gebruiken om schuin af te zagen. Er zit een geleide rail bij. Erg handig dus! Een goede invalzaag is een must als je voor de grotere projecten gaat! Scheelt veel tijd, en maakt de zaaglijnen strakker.

Een strakke afwerking; zaag in verstek!

Ga je in verstek zagen, maar zijn het kleine voorwerpen en is het niet veel? Dan kun je prima één van de twee bovenste (goedkoopste opties) bestellen! Voor het grote werk is optie drie geschikt voor je. Wat heb jij nodig voor je klus? Misschien heb je een klushuis gekocht wat je de komende jaren gaat opknappen en verwacht je veel in verstek te gaan zagen. Dan is de invalzaag een uitstekende aankoop waar je vast geen spijt van zult krijgen!

Op zolder maakten wij een toffe radiatorombouw met bankje die bewust niet in verstek is gezaagd. Ondanks dat in verstek zagen met een verstekzaag niet zo heel veel werk is, is het toch meer meten etc. De radiatorombouw met bankje is echter prachtig geworden!:


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: