Verstek zagen – dit heb je nodig!

Hoe krijg je toch die mooie hoeken, zodat je geen hout-uiteindes ziet? Dat noem je in verstek zagen. Je zaagt uiteindes in een bepaalde hoek, zodat ze naadloos in elkaar passen. Vaak is dat een hoek van 90 graden, maar dit natuurlijk ook een andere hoek zijn. Zo kun jij je klusprojecten perfect afwerken! Lees wat je nodig hebt om in verstek te zagen.

verstek zagen

Verstek zagen

Ik zal wat voorbeelden laten zien van dingen die wij in verstek zaagden. Op de afbeelding hieronder (en ook hierboven) zie je de radiatorombouw in onze hal. Die maakten we toen we afgelopen zomer onze hal een make over gaven. Door de bovenkant in verstek te zagen, kijk je niet tegen hout uiteindes aan. Het is iets meer werk, maar maakt je project een stuk strakker. Een echte musthave dus voor een beetje klusser!

in verstek zagen

Plinten schuin af zagen

Plinten kun je het mooist afwerken door ze in verstek te zagen in de hoeken. De kieren die je dan nog een klein beetje ziet, smeer je dicht met houtvuller. Als dit droog is, schuur je ze op. Likje verf erover, en je hebt een strakke hoek! Gebruik een goede kwaliteit houtvuller voor dit soort dingen. De goedkopere werken vaak na. Het spul krimpt, waardoor het uiteindelijk niet mooi wordt. Wij gebruiken altijd deze houtvuller. Perfecte spul!

plinten in verstek zagen

Verstekbak: de goedkoopste manier om verstek te zagen

De goedkoopste manier om schuin af te zagen is onderstaande. Een verstekbak met een losse zaag. Voor kleine projectjes met smalle stukken hout kun je deze goedkope verstekzaag gebruiken. Persoonlijk zou ik niet persé voor deze gaan.

Verstek zagen met de precisie verstekzaag

Een andere goedkope optie is een precisie verstekzaag. Hier zit het zaagblad aan een vaste geleider, die je heel nauwkeurig kunt instellen in verschillende hoeken (90 / 60, 45, 30, 22,5). Hier heb je dus iets meer mogelijkheden. Het zaagblad kun je eenvoudig vervangen als deze bot is. Iets goedkoper dan een cirkelzaag, en wat duurder dan de goedkope verstekzaag die ik hierboven noemde. Een goed betaalbaar alternatief!

Verstek zagen met een elektrische cirkelzaag

Hiermee kun je het makkelijkst en het snelst verstek zagen. Dit is niet gebonden aan bepaalde breedtes. Voor het grote werk kun je dus het beste een elektrische cirkelzaag aanschaffen. Superhandig dat er ook stof afzuiging bij zit. Scheelt rommel, maar hierdoor houd je ook zicht op de zaaglijn. Het zaagblad van de elektrische cirkelzaag kun je kantelen, waardoor je hem kunt gebruiken om schuin af te zagen. Er zit een geleide rail bij. Erg handig dus! Een goede invalzaag is een must als je voor de grotere projecten gaat! Scheelt veel tijd, en maakt de zaaglijnen strakker.

Een strakke afwerking; zaag in verstek!

Ga je in verstek zagen, maar zijn het kleine voorwerpen en is het niet veel? Dan kun je prima één van de twee bovenste (goedkoopste opties) bestellen! Voor het grote werk is optie drie geschikt voor je. Wat heb jij nodig voor je klus?


Deze blog bevat affiliate links.