Heb je recentelijk je woning laten renoveren of ben je bezig met het bouwen van een nieuwe woning? In beide gevallen kun je veel doen met het nieuwe interieur. Je kunt bijvoorbeeld een houtkachel laten plaatsen. Maar wat voegt een houtkachel toe aan je interieur? 

Je hebt het snel warm in je woning 

De Nederlandse winters zijn niet altijd een pretje. Heb je een goed geïsoleerde woning en een houtkachel? Dan heb je het binnen korte tijd hartstikke warm. Veel mensen denken dat een houtkachel slechts een klein gedeelte van de ruimte warm maakt. Dit is echter een misvatting, want een goede houtkachel verwarmt ook zeer grote ruimtes op een eenvoudige manier. 

Met een houtkachel wordt het extra gezellig

De meeste mensen laten een houtkachel in de woonkamer plaatsen. Dit is ook een goed idee, want met een houtkachel breng je ook extra sfeer in je woning. Een brandende houtkachel geeft enorm veel sfeer. Maar ook zonder dat de kachel brandt, kun je hier een sfeervol hoekje van maken. Denk bijvoorbeeld eens aan het plaatsen van mooie tegels achter de houtkachel. Het type interieur heeft een grote impact op de geest. De dansende vlammen van een houtkachel zorgen voor extra gezelligheid. Dan kun je lekker bij de kachel een boek lezen of leuke spelletjes spelen met je kinderen.

Een houtkachel is bijzonder milieuvriendelijk

Het gaat niet heel best met het klimaat en daarom zie je veel problemen terug in het nieuws. In Nederland zijn we ook druk bezig met de energietransitie. Een houtkachel is milieuvriendelijker dan veel andere warmtebronnen. Dat komt omdat een houtkachel onder een hernieuwbare energiebron valt. We hebben als burgers de verantwoordelijkheid om zuinig met het klimaat om te gaan, zodat de volgende generatie ook nog kan genieten van een fijne en schone wereld. Met een houtkachel in je woning draag je daar een steentje aan bij. 

Je bespaart maandelijks flink wat geld 

Je draagt het klimaat een warm hart toe, maar ongetwijfeld ook je portemonnee. De energiekosten van fossiele brandstoffen blijven constant stijgen. Sommige mensen betalen honderden euro’s per maand, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Het aankopen van een houtkachel is een investering die je er op de lange termijn gemakkelijk uit kunt halen. 

sfeer van houtkachel in woonkamer

Je bent onafhankelijk van energieleveranciers

Wil je niet meer afhankelijk zijn van energieleveranciers? Ook dan is het geen slecht idee om voor een houtkachel te gaan. In je nieuwe woning hoef je bijvoorbeeld geen gasleidingen aan te leggen en bij problemen met je leverancier sta je geen uren meer in de wacht bij de klantenservice. 

houtkachel in huis

Eten opwarmen met een houtkachel 

Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar met een houtkachel kun je ook gemakkelijk je eten opwarmen. Misschien ben je in de avond een mooie serie aan het kijken en heb je zin in een lekkere kop soep. Dan hoef je de pan niet op het gas te zetten. Je hebt bovendien geen waterkoker nodig. Je pakt gewoon een kop, doet er soep in en zet deze even op de houtkachel.

Dit zijn de 6 redenen om een houtkachel te laten plaatsen. Wij hebben nu zelf één seizoen met onze houtkachel gestookt (en daardoor nauwelijks gas hoeven te gebruiken om onze woning te verwarmen). Met de torenhoge gasprijzen van afgelopen jaar hebben we hierdoor al flink wat bespaard en zoveel meer sfeer in huis gehaald. Een investering waar we meer dan blij mee zijn!

Hoe is jouw ervaring met de houtkachel? Laat het in een comment weten!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: