Een échte houten vloer. Dat staat al zo lang hoog op mijn wishlist. Ik hoop dat hij er ooit komt. We willen in de toekomst nog een woonboerderij verbouwen. Dan zou een houten vloer natuurlijk helemaal te gek zijn. Ons huidige huis hebben we niet gekocht met de bedoeling dat dit ons laatste huis is. Daarom kozen we voor een iets minder bewerkelijke vloer. Een vloer van hout heeft natuurlijk wel onderhoud nodig, wil je hem mooi houden. Het begint met het schoonmaken en afwerken van een houten vloer.

Schoonmaken van een houten vloer

Wat voor houtsoort wil je? Wil je een visgraat of planken? Veel of weinig noesten? Brede of smalle planken? Wil je de vloer zelf leggen of dit laten doen door een parketlegger? De vloer die je uiteindelijk kiest, hangt af van de ruimte die je hebt. Heb je een oude woning? Dan kies je wellicht iets anders dan dat je een nieuwbouw woning hebt. Bij een houten vloer kun je ook nog een keuze maken in de kleur afwerking. Er zijn meerdere kleuren washes te verkrijgen. Houd je van een donkere vloer, of kies je juist een lichte whitewash?

houten vloer in woonkamer
pexels

Vloerverwarming met houten vloer

Heb of wil je vloerverwarming? Dit gaat prima samen met een houten vloer. Vloerverwarming is juist ideaal voor een houten vloer, omdat de warmte geleidelijk komt en stabiel blijft. Omdat hout een natuurproduct is, werkt het. Dan is geleidelijke warmte ideaal. Bij vloerverwarming wordt er vaak voor gekozen de planken te verlijmen in plaats van zwevend te leggen.

Kijk nooit alleen naar de houtprijs. Soms zit de winst hem juist in andere, bijkomende kosten.

Houten vloer afwerken

Een houten vloer kun je afwerken met een lak, olie of hardwax. Een lak is niet verstandig om zelf aan te brengen. Dit wordt doorgaans gedaan door een professional. Een olie is wel prima zelf aan te brengen. Om de olie te beschermen, breng je een zeeplaag aan met beschermende zeep. Het oliën en aanbrengen van de zeeplaag zul je af en toe moeten herhalen. Een gelakte vloer vraagt wat minder onderhoud.

Ook bestaat er nog de afwerking met hardwax. Dit is erg geliefd. Het geeft de vloer een wat minder doffe uitstraling dan de olie. Ook hiervoor is weer een bijpassend schoonmaak product.

houten vloer schoonmaken
Houten vloer in een keuken. Bron: pexels

Houten vloer schoonmaken

Hoe je de vloer schoonmaakt, hangt af van de afwerking van je vloer. Voor de verschillende afwerkingen zijn verschillende schoonmaakproducten te verkrijgen. Kies altijd een geschikt schoonmaakmiddel. Zo blijft je houten vloer het langst mooi. Een houten vloer is nou eenmaal wat gevoeliger en kwetsbaarder dan bijvoorbeeld pvc of tegels.

Kies altijd een geschikt schoonmaak product

Houdt er rekening mee dat houten vloeren kunnen verkleuren door Uv-straling. Dit is iets om rekening mee te houden! Als je je meubels gewoon laat staan en je vloer goed onderhoudt is dit niet zo’n probleem. Felle zon? Laat dit een beetje filteren door je raamdecoratie. Dit is ook voor je meubels beter.

Gelakte houten vloer schoonmaken

Voor het schoonmaken van een gelakte houten vloer zijn er speciale schoonmaakmiddelen te verkrijgen. Het beste kun je informeren bij de keten waar je je vloer bij hebt aangeschaft welk schoonmaakmiddel ze voor jou gelakte vloer adviseren. Je wilt de laklaag natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden.

Houten vloer intensief reinigen

Uiteraard kun je een houten vloer intensief reinigen, net als andere vloeren. Het beste kun je geen chemische middelen hiervoor gebruiken. Kijk dus uit met een ‘gewone’ fles allesreiniger.

houten vloer schoonmaken
Visgraat vloer in een klassiek interieur. Bron: pexels

Visgraat vloer

Visgraatvloeren zijn weer helemaal terug van weggeweest. Ze zijn prachtig, en met vrijwel iedere interieur stijl te combineren. Wil je graag een visgraatvloer? Bekijk goed welke opties er zijn, want ook in houten visgraatvloeren zijn er verschillende opties. Bekijk de verschillende mogelijkheden wanneer je een houten visgraatvloer wilt.

Neem altijd een proefplank mee naar huis, zodat je kunt zien hoe het hout kleurt in jouw huis.

Neem altijd een staaltje van jou favoriete vloeren mee. Bekijk de staaltjes op verschillende momenten van de dag. Voor het totaalplaatje leg je ze ook eens naast de staaltjes van je muurkleur en naast je meubels. Zo heb kun je een idee krijgen of dit de perfecte keuze voor jou is.

visgraat vloer in modern interieur
Visgraat vloer in een modern interieur. Bron: pexels

Staat een houten vloer ook op jouw wensenlijstje?


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: