Houten poppetjes zelf schilderen. Superleuk om een (kraam)cadeau een persoonlijk tintje te geven. Zo leuk! Albertien van Kralenwinkel Albertien vroeg of ik met de houten poppetjes (ze worden ook wel peg dolls genoemd) uit haar webshop een DIY wilde maken. Daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken: superleuk! Leuks als je iets persoonlijks wilt maken of geven, bijvoorbeeld bij een kraamkado! Dit keer maakte ik dus een persoonlijke DIY van ons gezin. Ik ging houten poppetjes schilderen.

Houten poppetjes schilderen
Houten poppetjes verven

Persoonlijk interieur

Ik ben dol op persoonlijke items in mijn interieur. Je maakt je interieur persoonlijk door zelf dingen te maken. Een andere DIY waar je persoonlijke dingen kwijt kunt, kun je bekijken in de blog over ‘fotoplank maken‘.

Benodigdheden houten poppetjes verven

  • houten poppetjes
  • stolp, kastje of iets anders moois om ze in te zetten

Ik gebruikte een glazen kastje om de spulletjes, samen met nog wat andere persoonlijke spulletjes, te decoreren. Zo wordt het een soort herinneringen kastje met dingen die we graag willen bewaren! Super praktisch ook, want zo wordt het ook niet stoffig. Maar superleuk: houten poppetjes kun je dus best makkelijk zelf schilderen.

Samen met Julian zocht ik een boomstronk, die hebben we op maat gemaakt zodat hij net in het kastje pastte. Het schors hebben we deels van de stronk af gehaald. Ik koos voor een boomstronk, omdat ik graag natuurlijke materialen wilde gebruiken. Je kunt natuurlijk ook iets anders gebruiken om de poppetjes op te zetten.

peg dolls, houten poppetjes DIY

Houten poppetjes gezin

Houten poppetjes of pegdolls zijn in verschillende formaten verkrijgbaar, en in verschillende modellen. Je kunt ze deels beschilderd kopen, of zelf aan de gang gaan. Ik koos voor blankhouten poppetjes die ik zelf beschilderde. Ik maakte ons gezin, dat bestaat zoals je ziet uit 4 personen. Je kunt hierboven de materialen zien die ik extra nodig had. De overige spullen die je op de foto’s ziet, had ik al.

cabuchon bij pegdoll diy
houten rondjes

Houten poppetjes kopen

Voor deze DIY gebruikte ik de volgende materialen: ik koos een papa, een mama, eentje voor onze oudste zoon van 4 en een voor de jongste van 0. Ik koos voor de formaten: 6,6cm, 4,3cm en 3,3cm. Er is ook nog een tussenmaat poppetje van 5,3cm. Superleuk, de poppetjes zijn echt niet duur, en passen gewoon door je brievenbus!

Liever een kant en klaar geschilderd gezinnetje? Dat bestel je hier!

Welke verf op houten poppetjes?

Ik koos dus de blank houten poppetjes zodat ik de houten poppetjes schilderen kon. Je kunt ze ook deels zwart beschilderd kopen (of een ander kleurtje). De poppetjes schilderde ik zelf, hiervoor kun je het beste een penceeltje gebruiken en een sneldrogende, matte verf. Bijvoorbeeld krijtverf, muurverf of de home deco verf van de action. Ik gebruikte de home deco verf van de action. Lekker makkelijk, want die had ik nog in 3 kleurtjes staan.

Pegdolls schilderen

Zoals je kunt zien, heb ik een dun laagje opgebracht. Je kunt natuurlijk ook dekkend verven. Verder heb ik het ‘slordig’ geverfd. Geen strakke lijnen. Je kunt natuurlijk ook nog ogen, kleding, voeten of andere details verven. Ik heb het simpel gehouden, juist om te laten zien dat je voor deze DIY niet heel handig hoeft te zijn. Pegdolls schilderen is dus zo moeilijk niet!

zelf houten poppetjes verven

Om het af te maken koos ik 3 legergroene houten rondjes met een sterretje erop. Die staan symbool voor de miskramen die we hadden de afgelopen jaren. Deze sterretjes staan altijd ergens aan de hemel te schitteren, en mogen hier natuurlijk niet ontbreken! Met dit in mijn achterhoofd maakte ik meerdere regenboog DIY’s, je kunt ze op een subtiele manier allemaal terug vinden in onze woonkamer. Kijk bijvoorbeeld maar eens in de blog over ‘fimo klei idee‘.

Verder koos ik ervoor de poppetjes speels neer te zetten. Niet strak naast elkaar. De kids zien eruit alsof ze elk moment van de boomstam af vallen. Die willen ook altijd alles ontdekken. Als we er in werkelijkheid zouden staan, zou er vast ook één vanaf duikelen..

Ik lijmde alles vast met secondelijm.

diy houten poppetjes, peg dolls

Pegdolls als kraamkado!

Pegdolls zijn superleuk om te geven als kraam cadeau. Heel persoonlijk. Persoonlijke cadeaus zijn altijd leuk! In deze mooie boekjes vind je heel veel leuke inspiratie om de uniekste poppetjes te maken:

Ga jij je eigen mooie variant maken op onze pegdoll familie? Die verdienen een mooi plekje! Ik zette ze in een glazen huisje, maar het is ook leuk om ze onder een mooie stolp te zetten.


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: