Hortensia drogen

Het is weer de tijd van het jaar dat de hortensia’s bijna uitgebloeid zijn. Hortensia is een bloem die geschikt is om te drogen. In eerdere blogs kon je al zien dat ik droogbloemen leuk vind, zo maakte ik een lamp met droogbloemen, en nog wat andere leuke dingen. In deze blog lees je hoe je hortensia’s droogt.

Hoe hortensia drogen

Hortensia’s drogen is echt supersimpel! Je kunt gedroogde hortensia gebruiken om ter decoratie in een schaal te leggen, of bijvoorbeeld ergens neer te leggen, of misschien kun je er wat anders leuks mee bedenken. Waar gedroogde lavendel bekend staat om zijn geur, heeft gedroogde hortensia geen geur.

In onderstaande post kun je zien hoe gedroogde hortensia eruit ziet als je er een klein laagje goud op spuit!:

Vers afsnijden van de hortensia

Als eerste snijd je één of meerdere bloemen van de plant af. Je verwijdert de bladeren, zodat je alleen een steel met bloem hebt. Bij voorkeur doe je dit op een zonnige dag. Dan zit er wat minder vocht in de bloem en droogt hij mooier in. Hoe langer je wacht in het seizoen, hoe meer de bloem verkleurd naar roze / bruin.

Hoe hortensia drogen
hortensia’s afknippen

Hortensia bloemen drogen

Het drogen van hortensiabloemen kun je op twee manieren doen. Hier onder kun je lezen op welke manieren!

Hortensia ophangen en drogen

Je kunt ervoor kiezen om de bloemen nu op zijn kop neer te hangen en te laten drogen. Dit vind ik zelf het makkelijkste, ik kies dus hiervoor! Je kunt een hortensia ook drogen in water. Bij het drogen verkleurt de hortensia ook nog wat.

Hortensia drogen
Hortensia drogen

Hortensia drogen in water

Je kunt hortensia’s ook drogen door ze in water te zetten. Je had de blaadjes al verwijderd, dus zet de bloemen op de stelen in een vaas. Je vult de vaas met een klein laagje water. Hier mag een suikerklontje in. Je laat dit staan tot het water op is, en je hortensia is gedroogd!

Hortensia drogen met haarlak

Als je hortensia ingedroogd is, kun je hem nog inspuiten met haarlak. Hier wordt hij iets steviger van, en vallen er minder snel blaadjes vanaf. Ook kun je er evt. voor kiezen om de gedroogde hortensia te spuiten met verf, bijvoorbeeld goudverf. Hiervoor spray je de hortensia licht in met gouden spuitverf. Dit werkt super makkelijk en snel, en geeft weinig rommel. Je hebt maar een klein laagje nodig voor een leuk effect! In de afbeelding bovenaan de blog kon je al zien hoe dit eruit ziet.

Oja, en wist je dat je in deze blog alles kunt lezen over het snoeien van hortensia’s?

In deze korte DIY reel op Instagram kun je zien hoe je een leuke lamp met droogbloemen maakt: