3 tips 》hortensia drogen

3 tips 》hortensia drogen

Het is weer de tijd van het jaar dat de hortensia’s bijna uitgebloeid zijn. Hortensia is een bloem die geschikt is om te drogen. In eerdere blogs kon je al zien dat ik droogbloemen leuk vind, zo maakte ik een lamp met droogbloemen, en nog wat andere leuke dingen. In deze blog lees je hoe je hortensia’s droogt. Een hortensia drogen kan namelijk op verschillende manieren.

Hoe kun je hortensia’s drogen?

Hortensia’s drogen is echt supersimpel! Je kunt gedroogde hortensia gebruiken om ter decoratie in een schaal te leggen, of bijvoorbeeld ergens neer te leggen, of misschien kun je er wat anders leuks mee bedenken. Waar gedroogde lavendel bekend staat om zijn geur, heeft gedroogde hortensia geen geur. Zelf hebben we in onze voortuin voor de erker een strook witte pluimhortensia’s met lavendel gecombineerd; staat erg mooi!

Welke maand hortensia drogen?

Wat is de beste maand om hortensia te drogen? Het hangt een beetje af van de kleur die je graag wilt. Aan het einde van het bloeiseizoen (einde van de zomer) verkleuren hortensia. Op het moment dat jij de kleur mooi vind, knip je een aantal bloemen af. Meestal begint de verkleuring van hortensia’s in augustus. Wacht je tot september, dan worden ze roze / bruin.

Vers afsnijden van de hortensia

Als eerste snijd je één of meerdere bloemen van de plant af. Je verwijdert de bladeren, zodat je alleen een steel met bloem hebt. Bij voorkeur doe je dit op een zonnige dag. Dan zit er wat minder vocht in de bloem en droogt hij mooier in. Hoe langer je wacht in het seizoen, hoe meer de bloem verkleurd naar roze / bruin.

Hoe hortensia drogen
hortensia’s afknippen

Hortensia bloemen drogen

Het drogen van hortensiabloemen kun je op twee manieren doen. Hier onder kun je lezen op welke manieren je je hortensia kunt drogen!

Hortensia ophangen en drogen

Je kunt ervoor kiezen om de bloemen nu op zijn kop neer te hangen en te laten drogen. Dit vind ik zelf het makkelijkste, ik kies dus hiervoor. Je kunt een hortensia ook drogen in water. Bij het drogen verkleurt de hortensia ook nog wat.

Hortensia drogen
Hortensia drogen

Hortensia drogen in water

Je kunt hortensia’s ook drogen door ze in water te zetten. Je had de blaadjes al verwijderd, dus zet de bloemen op de stelen in een vaas. Je vult de vaas met een klein laagje water. Hier mag een suikerklontje in. Je laat dit staan tot het water op is, en je hortensia is gedroogd!

Wat kun je met gedroogde hortensia?

En dan, dan heb je je hortensia gedroogd. Wat nu? Wat kun je ermee? Je kunt ze in een vaas schikken, of in een bloemstuk. Ook kun je een mooie krans maken of de gedroogde hortensia ter decoratie ophangen.

Krans van gedroogde hortensia

Je kunt bijvoorbeeld een mooie krans maken van gedroogde hortensia. Let er wel op dat echte gedroogde bloemen erg kwetsbaar zijn. Als je een krans gaat maken, is dat minder handig. De blaadjes van de hortensia vallen er dan snel af bij het schikken. Als je een hortensiakrans wilt, kun je wellicht beter een namaakkrans bestellen die nét echt lijkt:

Hortensia drogen met haarlak

Tip: als je hortensia ingedroogd is, kun je hem nog inspuiten met haarlak. Hier wordt hij iets steviger van, en vallen er minder snel blaadjes vanaf. Ook kun je er evt. voor kiezen om de gedroogde hortensia te spuiten met verf, bijvoorbeeld goudverf. Hiervoor spray je de hortensia licht in met gouden spuitverf. Dit werkt super makkelijk en snel, en geeft weinig rommel. Je hebt maar een klein laagje nodig voor een leuk effect! Kijk maar eens naar deze goud gespoten, gedroogde hortensia’s die ik in 2021 maakte.

Gedroogde hortensia’s staan prachtig in een landelijk interieur!

Oja, en wist je dat je in deze blog alles kunt lezen over het snoeien van hortensia’s?