
Hek plaatsen van composiet – stappenplan
Een tuinhek plaatsen is niet moeilijk, maar je moet wel even goed weten hoe je te werk gaat. Een hek van composiet is ideaal als je er verder geen omkijken naar wilt hebben. Wanneer het hek één keer staat, hoef je er alleen af en toe een doekje overheen te halen. Je hoeft het niet te schuren / beitsen; iets wat je met een houten hek wel moet. Wil je een onderhoudsarme tuin, kies een composiet hek. Hoe kun je zelf een hekwerk van composiet plaatsen? Je leest het in het stappenplan in deze blog.
Stappenplan tuinhek plaatsen
- meet de plaats van de palen uit
- boor gaten voor de palen
- vul gaten met snelbeton
- zet de palen waterpas
- bevestig het hekwerk
Benodigdheden tuinhek van composiet plaatsen
Wat heb je nodig om zelf een tuinhek van composiet te plaatsen? Naast de bestelde materialen van het tuinhek, heb je gereedschap nodig: afstandmeter of rolmaat, waterpas, grondboor, boormachine.
Stap 1: meten is weten
Deze stap is erg belangrijk. Je wilt natuurlijk dat je hek recht en op de perfecte plek staat. Neem hier dus de tijd voor. Meet waar de palen moeten komen te staan en markeer deze punten.
Stap 2: boor gaten
Klaar voor stap 2! Met een grondboor maak je voor elke paal een gat in de grond. Je kunt alle paalgaten in één keer uitgraven. De palen worden zo’n 70-90 centimeter diep in de grond geplaatst. Zorg ervoor dat elk gat ongeveer even diep is.
Stap 3: snelbeton voor tuinhek
Je kunt ervoor kiezen om onderin het gat wat je hebt gegraven voor de palen, snelbeton te doen. Snelbeton droogt extra snel. Door de palen in beton te zetten, staat je hekwerk muurvast en weet je zeker dat het geen kant meer op kan. Het werken met snelbeton doe je per paal, in combinatie met stap 4.
Stap 4: palen waterpas zetten
Je werkt met het plaatsen van het hekwerk of je schutting per paal. Je maakt snelbeton, pakt één paal en een waterpas en zet de paal waterpas in het snelbeton. Let ook goed op de hoogte van de paal, de andere palen plaats je straks op dezelfde hoogte. Stap 3-4 is handig om met twee personen te doen.
Stap 5: bevestig het hekwerk
Nu alle palen staan, kun je aan de slag met het monteren van het hekwerk tussen de palen. Afhankelijk van het hekwerk dat je hebt besteld, ga je aan de slag. Lees hiervoor goed de montagehandleiding die bij jouw hekwerk hoort.
Het plaatsen van een tuinafscheiding is een echte must bij het opknappen van je tuin. Een composiet tuinafscheiding heeft geen onderhoud nodig (het enige is dat je het af en toe met een doekje afneemt. Je geplaatste hekwerk blijft zeker 20 jaar mooi. Ideaal, zo heb je er voorlopig geen omkijken naar (en kosten aan).
Zelf ben ik graag op zoek naar manieren om tijd te besparen op onderhoud van ons huis. Als ondernemende moeder is dat ook echt nodig. Naast een vaste baan, een eigen onderneming en een paar kinderen zijn we het huis aan het opknappen. Hier kiezen we dan ook graag voor duurzame en onderhoudsarme materialen. De buitengevel van ons huis staat nog op onze kluslijst, hier gaan we bijvoorbeeld kiezen voor composiet gevelbekleding. Onderhoudsvrij en duurzaam!