Haagplanten! We zien ze steeds meer als afscheidingen van tuinen of het maken van hoekjes in de tuin. Zo kunnen ze dus schuttingen vervangen. Of delen van je tuin zoals een terras en speelhoekje in de tuin van elkaar scheiden. Er zijn veel verschillende keuzes in haagplanten. De laurierhaag is één van de populairste haagplanten. De gebruikte afbeeldingen in deze blog zijn van Haagplanten Heijnen.

Laurierhaag in je tuin

Een haagplant die groen is, of juist één die kleurrijk is. Een haagplant die vogels aantrekt. Of haagplanten met eetbare besjes. Wanneer je liever geen katten in je tuin wilt, kun je zelfs kiezen voor haagplanten met stekels. Wil je een hoge haag, of juist een lage haag waar je overheen kunt kijken? Een populaire haagplant is tegenwoordig de laurier.

Haagplanten kiezen

De laurier is makkelijk te onderhouden. De plant is aantrekkelijk voor dieren. De laurier is winterhard, en trekt het prima om eens goed teruggesnoeid te worden. Ben je benieuwd naar het zelf planten van de laurierhaag? Lees dan verder. Met het stappenplan hieronder ben je verzekerd van een prachtige haag.

Laurierhaag: weinig onderhoud, wintergroen, makkelijke verzorging.

Haagplanten laurierkers, laurierhaag

Haagplanten planten

Ben je fit, heb je een beetje kracht en goed gereedschap? Dan kun je een laurierhaag goed zelf planten. Ik geef een voorbeeld met de laurierhaag Prunus Laurocerasus Caucasica. Het voordeel van deze haag is dat het een relatief smalle haag is. Ideaal dus als je niet zo’n grote tuin hebt. Zo ga je te werk:

  • Planten bestellen. Via de link hierboven zie je dat je bij deze plant 3 planten per meter nodig hebt. Heb je een haag van 9 meter? Dan bestel je 27 planten.
  • Zorg dat je materialen in huis hebt. Naast de planten heb je wat andere materialen nodig. De andere materialen die je nodig hebt: een stevige schep, een paar paaltjes / markeringspunten voor op de hoeken, binddraad, rolmaat, aanplantgrond voor hagen.

De laurierhaag planten

  • Zet de paaltjes aan het begin en aan het eind van de haag rechtop in de grond. Hiertussen span je het binddraad. Is het een lang stuk? Zet dan halverwege nog een paaltje extra in de grond.
  • Graaf langs het binddraad een geul. Zorg dat de geul twee keer de breedte en dezelfde hoogte heeft als de kluit van je planten.
  • De bodem van je geul maak je nu wat los, en vul je aan met een laag aanplantgrond voor hagen:
  • Maak de wortels van de laurier goed nat. Bijvoorbeeld door ze met een tuinslang te besproeien.
  • Zet de planten in de geul. Wacht nog even met het dichtmaken van de geul. Je kunt je rolmaat gebruiken om de juiste afstand te bepalen. Bij deze struik houd je dus 3 planten per meter aan.
  • Als je alle planten in de geul hebt gezet, kijk je vanaf een afstandje of je tevreden ben. Staan ze goed recht, en goed verdeeld?
  • Vul ongeveer 2/3e van de grond aan met de speciale potgrond voor hagen. Zo hebben ze een goede voedingsbodem.
  • Druk de grond goed aan, bijvoorbeeld met je laarzen.
  • Het restant vul je aan met de afgegraven grond.
  • Het gebied rond de stam bedek je met een laagje mulch. Let op dat dit de stam niet raakt.

Geef de haagplanten tijdens het eerste groeiseizoen regelmatig extra water.

Zo kun jij je eigen laurierhaag planten! Het goed bemesten van de bodem is belangrijk, zodat je zeker weet dat de laurier voldoende voedingsstoffen heeft. Nu is het belangrijk om te zorgen dat de laurier de komende tijd voldoende water heeft. Ga je voor gemak? Dan kun je onder je haag een druppelslang leggen. De haag wordt dan geleidelijk voorzien van water.

Blijf ook na het planten zorgen voor een goede voedingsbodem voor de laurier.

Laurierhaag snoeien

De laurier moet twee keer per jaar gesnoeid worden. Dit doe je bij voorkeur vroeg in het voorjaar (maart / april) en laat in de zomer (eind september). Bij het snoeien van de haagplanten gebruik je een scherpe snoeischaar. Dit doe je dus níet met een heggenschaar. Na het snoeien bemest je de bodem rond de laurier weer. Dit doe je dus twee keer per jaar. Je kunt hiervoor dezelfde mest / aanplantgrond gebruiken als bij het planten.

Het snoeien van de laurier doe je met een scherpe snoeischaar.

Ps. verwar de laurierhaag niet met het keukenkruid laurier. De bladeren van een laurierhaag zijn niet hetzelfde en dus giftig.

Laurierhaag zelf planten

Groenblijvende haagplant

De laurier is een groenblijvende plant. Van het blad van de laurier zul je dus in je tuin niet zoveel last hebben. Maar wat te doen met ander blad? Kun je het laten liggen, of moet je het wegharken? Dat ligt er helemaal aan waar het blad ligt! Meer hierover lees je in mijn eerdere blog over ‘herfstbladeren in je tuin‘.

Veel plezier met je laurierhaag!

Deze blog bevat affiliate links.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: