Geluidsoverlast.. Dat is natuurlijk erg vervelend. Stel je voor; je hebt een dag vrij, maar je hebt een buur die graag piano speelt, een muziekje draait of buren met luidruchtige kinderen. Of misschien woon je in een gebied waar veel (lucht)verkeer is. In de goed geïsoleerde huizen die tegenwoordig gebouwd worden, heb je daar weinig last en overlast van. Echter, oudere huizen zijn een stuk gehoriger. En dan is het echt niet fijn als je op een vrij moment continue in de geluiden van je buren zit. Maar wat doe je aan geluidsoverlast, en hoe kun je geluidsoverlast laten meten?

Prikkels door geluiden

De één heeft er wat meer last van dan de ander: prikkels door geluiden. Wanneer prikkels niet zo goed gefilterd worden door het brein, kun je er veel last van hebben. Dit kan zelfs lichamelijke ongemakken geven, bijvoorbeeld vermoeidheid. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om in een nieuwbouw woning te wonen dan wel een vrijstaande woning. En eerlijk: als je na een lange werkdag thuis op de bank ploft, is het fijn als dat een rustige plek is.

Bespreek het met de buren

Zijn het de buren die voor overlast zorgen? Maak het bespreekbaar. Wellicht kunnen ze er rekening mee houden op de tijden dat jij thuis bent. Wist je trouwens dat verkeer de grootste geluidsoverlast geeft, en de buren daarna volgen?

Geluidsoverlast: wat kun je er zelf aan doen

Bekijk ook wat je zelf aan het geluidsoverlast kunt doen. Heb je last van geluidsoverlast van verkeer? Misschien heb je een voortuin en kun je een heg plaatsen. Of kun je in de avond (of andere momenten dat je vrij bent) de ventilatieroosters aan de verkeerszijde dichtdraaien. Draai ze wel weer open als je weggaat; een woning die niet geventileerd wordt is ongezond. Als het een geluid is waar je niet zoveel aan kunt doen (bijvoorbeeld door industrie in de buurt), kun je oordopjes indoen wanneer het je echt teveel ongemak geeft. Komt het geluidsoverlast bij de buren vandaan? Informeer hoe je samen de overlast kunt verhelpen. Misschien komt het overlast van dichtslaande deuren; plaats een demper in het kozijn.

Wist je dat er meerdere maatregelen zijn om je huis te verduurzamen, die ook werken bij het verminderen van geluidsoverlast? Lees de blog over het verduurzamen van je huis.

Wat is geluidsoverlast

Geluidsoverlast is eigenlijk iets heel persoonlijks. Waar de één last kan hebben van een paar auto’s die in de nacht door de straat rijden, woont een ander aan een drukke weg en heeft daar helemaal geen last van. Dit heeft onder andere te maken met hoe gevoelig je brein is voor (geluids)prikkels en hoe deze gefilterd worden. Gelukkig zijn er richtlijnen om geluidsoverlast te meten.

Geluidsoverlast meten

Geluidsoverlast laten meten

Er zijn bedrijven die geluidsoverlast meten volgens bepaalde richtlijnen. Richtlijnen waarin beschreven staat hoeveel decibel aan geluid acceptabel is. Hierin wordt verschil gemaakt tussen de dag, avond en nacht. Zo is overdag is meer geluid toegestaan dan in de avond. Zeker als het overlast bij de buren vandaan komt, is het goed om te weten hoe groot de overlast is. Ligt de gemeten overlast in de buurt van de toegestane normen? Dan zouden het prima normale leefgeluiden van de buren kunnen zijn.

Is er overlast waar je dus zelf echt géén invloed op hebt? Of lukt het niet om op één lijn te zitten met de buren? Dan zijn er een paar opties: isoleer je woning of kijk of je kunt verhuizen.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: