Gatenplant stekken

Een gatenplant kun je heel makkelijk stekken. De gatenplant die ik heb (of had), heb ik al zo’n 4 jaar en is ondertussen een familieplant geworden. In heel wat huizen zijn er stekjes van te vinden, die ook weer uitgegroeid zijn tot mooie planten. In deze blog laat ik je zien hoe je in 3 stappen zelf je Monstera gatenplant kunt stekken. Want: je kunt de gatenplant net zo makkelijk stekken als de pannekoekenplant.

gatenplant zelf stekken

Onze gatenplant was uit model gegroeid en ik kreeg hem ook niet meer mooi. Tijd om hem te stekken en hier dus onze nieuwe gatenplant van te maken!

Stap 1: knip een blad van de gatenplant af

Een gatenplant maakt luchtwortels. Dit zijn de bruine takjes die je op de foto hierboven ziet. Ze zien er wat minder mooi uit, maar zijn wel belangrijk om te laten zitten. Als je de gatenplant wilt stekken, knip je een stengel met blad en luchtwortel af. Kies een mooi blad, of misschien zelfs een stengel met meerdere bladeren. Zo heb je straks een mooie nieuwe plant. Zoals je kon zien, heb ik twee stengels van de gatenplant afgeknipt en gestekt.

Wist je dat ik eerder een reel maakte met een tip om sneller nieuw blad te krijgen in je Monstera? Hiervoor gebruik je ook de luchtwortels van deze plant. Je kunt het filmpje hieronder bekijken of lees een andere tip in de blog over het verzorgen van de gatenplant.

monstera stekken water

Stap 2: zet de gatenplant stek in water

Nu zet je de gatenplant stek in water. Simpeler als dit wordt het niet. Je zorgt dat de luchtwortel in het water zit. Hier gaat hij nieuwe wortels aan maken. De nieuwe worteltjes zie je na een paar weken verschijnen.

monstera verzorgen

Stap 3: gatenplant stekken verpotten

Na een paar weken zie je worteltjes aan de luchtwortel. Dan is het tijd om de gatenplant in een mooie pot te zetten. Hiervoor gebruik je potgrond. Ik gebruikte nog wat kamerplantenvoeding om hem een goede start te geven.

Hallo! 👋

Schrijf je in & ontvang elke maand gratis het BlogAlert

Ontvang de BijHeleen nieuwsbrief met de nieuwste blogs, gratis printables, , leuke DIY's, handige tips & kortingscodes!