Energie besparen: wie wil dat niet in deze tijd? De stroomprijs zit op een record en energiebesparende producten worden hiermee steeds populairder. Producten om energie te besparen zijn een relatief kleine investering als je kijkt naar de huidige energieprijzen. Welke energiebesparende producten en maatregelen zijn er eigenlijk? Van slimme stekker voor buiten tot aanpassingen van je douchekop; je leest het hier!

Welke energiebesparende maatregelen leveren het meeste op?

We kennen natuurlijk allemaal de grote energiebesparende maatregelen: laat zonnepanelen op je dak leggen, laat een warmtepomp of zonneboiler installeren. Dit zijn de maatregelen die je direct een vermindering van maandlasten geven. Maar ze zijn natuurlijk niet voor iedereen haalbaar. Dit zijn maatregelen die aardig prijzig zijn. Misschien heb jij een huurhuis en heb je deze keuze niet. Of is de ligging van je dak of de staat van je huis niet voldoende voor energiebesparende maatregelen. Gelukkig zijn er ook nog andere opties om energie te besparen in huis.

Hoe kan ik energie besparen in huis?

Hoe kun jij energie besparen in huis? Het zou toch fijn zijn als je door een paar energiebesparende producten direct geld kunt besparen op energie. Wat zijn de goedkoopste energiebesparende producten? Denk eens aan een andere douchekop, een slimme stekker, led lampen of zelfs een lamp op batterij. Tip: lees ook eens de blog over huis verduurzamen. Hier lees je wat wij in ons eigen huis hebben gedaan om ervoor te zorgen dat we bijna energieneutraal zijn.

Waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop verbruik je direct minder water en energieverbruik. Heb je deze nog niet? Kijk hier echt eens naar. Een waterbesparende douchekop is één van de energiebesparende producten die een relatief kleine investering met een groot rendement is. Je bespaart hiermee zo’n 20% op water en energieverbruik.

badkamer inspiratie
eigen foto

Led lampen

Led lampen, echt waar. Heb jij nog gloeilampen of spaarlampen in huis? Het is echt de moeite waard om deze te vervangen door ledlampen. Met ledlampen bespaar je direct heel wat op je energierekening. Dit is één van de simpelste energiebesparende maatregelen.

Wandlamp zonder stroom

Een wandlamp zonder stroom is ook één van de populairste energiebesparende producten. Bekijk de blog over de wandlamp op batterijen. In het artikel wordt als voorbeeld de bekende, zwarte kubuslamp gegeven. Je kunt er zelfs voor kiezen om deze zelf te maken. Een wandlamp zonder stroom is ideaal als je minder afhankelijk wilt zijn van het elektriciteitsnet óf als je geen draden wilt, maar niet de mogelijkheid hebt dit aan te passen (huurhuis, niet in muur mogen frezen).

Laat lampen niet onnodig aanstaan

Klinkt simpel, maar toch gaat het hier nog vaak mis. Laat geen lampen aanstaan in ruimtes waar je toch niet bent. Zijn er lampen die je vaak vergeet om uit te doen? Bijvoorbeeld de lamp in de hal. Overweeg eens een lamp op sensor. Zo gaat hij vanzelf aan als je er bent en (niet onbelangrijk) vanzelf weer uit als je weer weg bent. De timing hiervan kun je bij de meeste lampen zelf instellen.

beste energiebesparende maatregelen
Foto: smartbright.nl

Slimme stekker

Last but not least: de slimmer stekker. Wat is een slimme stekker? Een slimme stekker is een stekker die je plaatst tussen het stopcontact en het apparaat wat je uitkiest. Via een app op je smartphone kun je het apparaat nu bedienen. Ben jij nét op je werk en bedenk je dat je het koffieapparaat vergeten bent uit te zetten? Geen probleem, dit kun je op afstand nu alsnog doen. Op de foto hierboven zie je een voorbeeld van een slimme stekker. Let bij aankoop goed op het formaat en bekijk op welk systeem de stekker werkt. Een slimme stekker buiten plaatsen kan ook!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: