Een eigen huis bouwen is een hele klus, maar wel een toffe klus. Wat is er nou leuker dan een eigen huis (laten) bouwen. Jouw droomhuis waarin alles precies zo is zoals jij dit mooi of handig vindt. Maar hoe ga je te werk en waar moet je rekening mee houden? Het proces van het bouwen van een woning kan stressvol zijn. Hoe zorg je ervoor dat alles op elkaar aansluit? In dit blog lees je de belangrijkste dingen waar je rekening mee kunt houden wanneer je je eigen huis gaat bouwen.

Kosten van het bouwen van een eigen huis

Een eigen huis bouwen kan veel geld kosten, maar je kunt het natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Informeer bij je hypotheekverstrekker wat er mogelijk is en ga aan de slag met budgetten. Houdt rekening met een marge / reserve. Vaak zijn er wel dingen die duurder uitvallen. Maak vooraf een grove indeling van kosten van verschillende onderdelen (grond, aannemer, architect, keuken, tuin etc).

Huis ontwerpen om zelf te bouwen

Wat voor huis wil je eigenlijk bouwen? Wordt het een vrijstaande woning of een tweekapper (en zul je sowieos rekening moeten houden met buren?). Wil je een moderne woning bouwen of een landelijke woning? Hoe trek je de stijl van buiten door naar binnen? Hoe wordt de indeling en de vormgeving van de woning? Laat je goed informeren door een architect zodat je toekomstige woning van handigheidjes voorzien is waar je elke dag blij mee zult zijn!

Huis bouwen op eigen grond of een kavel kopen

Je kunt een huis bouwen op eigen grond of een kavel kopen. Begin op tijd met het aanvragen van vergunningen. Informeer goed of er op de betreffende grond woonruimte gebouwd mag worden. Om een huis te bouwen op eigen grond, heb je een omgevingsvergunning nodig. Maar: voor het aanvragen van een omgevingsvergunning heb je al een ontwerp nodig van jouw huis.

eigen huis bouwen
Photo by Vecislavas Popa on Pexels.com

Aannemer zoeken die jouw eigen huis bouwt

Nu je je huis ontworpen hebt, de vergunningen en kavel hebt aangevraagd en aangekocht, kun je aan de slag met het zoeken naar een goede aannemer. Misschien had je hier al voor rondgekeken of heb je al een aannemer op het oog. Een goede aannemer is ontzettend belangrijk. Je kunt verschillende aannemers vergelijken om verschil in prijs te bekijken.

Last but not least: doe veel wooninspiratie op! Scroll op pinterest, komt regelmatig een kijkje nemen op mijn blog voor de nieuwste woonblogs en doe het zelf inspiratie en scroll eens door de bestaande blogs. Je vindt hier heel wat doe het zelf klussen waarmee je je nieuwe woning helemaal af kunt maken.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: