Zwart is een kleur die we steeds meer zien in interieurs. Het is een nieuwe trend om kozijnen, deuren en zelfs plinten zwart te schilderen. Ook zwarte raamdecoratie (bijvoorbeeld jaloezieën) zien we veel. Wat we óók steeds meer zien, is zwarte gevelbekleding. Want ook de buitenkant van je huis kun je zwart maken. Als je een huis gaat bouwen of verbouwen, is dit één van de keuzes die je wellicht moet maken.

Zwart huis

Als je een huis gaat bouwen of verbouwen is het goed om te bedenken wat voor sfeer je in huis wilt doorvoeren. Een zwart huis is prachtig, maar het is nóg mooier als je dit ook in huis doortrekt. Bijvoorbeeld door te kiezen voor zwarte deuren of zwarte raambekleding. Of misschien zelfs een donkere kleur op de muur. Dat is natuurlijk het voordeel van nieuwbouw: je kunt alles op elkaar afstemmen!

In mijn eerdere blog over trendkleuren in je interieur vind je meer inspiratie over het gebruiken van donkere kleuren in huis.

Als je gekozen hebt voor zwarte gevelbekleding, ben je nog niet klaar. Dan heb je nog de keuze uit verschillende materialen en structuren. Laat je goed informeren over de verschillende soorten gevelbekleding!

Zwarte gevelbekleding

Ik laat je verschillende soorten zwarte gevelbekleding zien. Zo kun je zien wat voor effect het heeft op woningen. De foto’s komen van plastica.nl.

Zwarte horizontale gevelbekleding

Op de foto hieronder zie je dat de gevelbekleding horizontaal is geplaatst. De witte delen van de kozijnen en dakgoten komen zo extra mooi uit.

zwart huis, zwarte woning, zwarte gevelbekleding
Afbeeldingen in deze blog: eigendom van Plastica.nl

Zwarte verticale gevelbekleding

Je kunt de gevelbekleding ook verticaal (laten) plaatsen. Op de foto hieronder kun je dat zien. Daar zijn ook de kozijnen deels zwart. Zie je wat voor ander effect dat geeft?

kunststof gevelbekleding

Ook hier weer een zwarte gevelbekleding. Ook op een kleiner huis of oppervlakte kan dat dus goed. Zelf vind ik de combinatie met het witte houtwerk en de openslaande deuren erg mooi!

zwarte gevelbekleding

Landelijk versus modern

Hieronder zie je twee keer hetzelfde huis, maar dan met andere gevelbekleding. Zo kun je goed zien wat dit doet met de sfeer. Dit is natuurlijk erg smaak gevoelig. De houtskleur gevelbekleding geeft wat meer een landelijke sfeer. De zwarte gevelbekleding maakt het huis strakker en moderner.

landelijk huis, landelijk wonen

Zie je wat voor verschil dit maakt? Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Zelf zou ik een voorkeur hebben voor de houtkleur panelen. Onze woonstijl is wat meer landelijk, dat past daar echt perfect bij.

zwart huis, gevelbekleding, zwart exterieur

Zwarte gevelbekleding is ook heel goed te combineren met houtkleur gevelbekleding. Op onderstaande foto zie je dat de dakpannen deels doorgetrokken zijn over de zijkant van het huis. Dit combineert goed met de houten panelen.

Zwarte gevelbekleding met hout

Huis met houten gevelbekleding

Gevelbekleding kunststof

Gevelbekleding is vaak van kunststof. Dit heeft als voordeel dat het onderhoudsarm is. Ook is het kleurvast en slijt het niet snel. Ideaal dus als je een woning wilt met zo min mogelijk onderhoud. Kunststof gevelbekleding is te verkrijgen in veel kleuren en structuren. Ook houtkleur gevelbekleding kan prima van kunststof zijn. Ben je benieuwd? Met één klik op ‘gevelbekleding kunststof‘ vraag jij je eigen monster aan!


Deze blog bevat een samenwerking.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: