Ze schieten bijna als paddestoelen uit de grond: tuinoverkappingen. Een overkapping in je tuin is een trend die je op het moment veel ziet. Ze zijn er dan ook in alle soorten en maten. Er zijn wel wat dingen die handig zijn om van tevoren te bedenken en om rekening mee te houden. Want hoe jammer is het, als je een tuinoverkapping laat plaatsen, maar het eigenlijk net niet is wat je had gehoopt?

Een tuinoverkapping plaatsen

Overkappingen zijn er in alle soorten, maten en kwaliteiten. Bij Verasol hebben ze een ruime keuze en goede kwaliteit tuinoverkapping. Als je op zoek bent naar een veranda, raad ik je zeker aan om hier te kijken. Maar voordat je iets uitzoekt, lees je mee met de tips?

tuinoverkapping plaatsen tips
tuinoverkapping plaatsen

Wat is een tuinoverkapping

Een tuinoverkapping is een overdekt gedeelte in je tuin, wat niet helemaal afgesloten en dicht is. Vaak wordt dit geplaatst boven een terras. Zo houdt je overkapping het zonlicht tegen. Ook kun je buiten zitten als het regent, en kun je je spullen onder de overkapping laten staan. Ideaal dus! Een overkapping heeft meestal 2 of 3 dichte kanten. Andere woorden voor een tuinoverkapping zijn veranda, overkapping en terrasoverkapping. Hier hebben we het dus over hetzelfde ‘product’.

Een overkapping is heerlijk voor warme zomeravonden. Je kunt nog net wat langer buiten zitten. Ook zou je ervoor kunnen kiezen een warmtebron in de overkapping te plaatsen. Denk aan een heater of een sfeerhaardje. Zie je je al zitten, ontbijten of dineren op je terras onder je overkapping?

tuinoverkapping plaatsen

Verschil tuinoverkapping en tuinkamer

Als álle zijkanten dicht zijn gemaakt met glas en/of hout, noemen we dit geen overkapping meer maar een tuinkamer. Wil je dus alle zijden dicht, zul je op tuinkamer moeten zoeken. Je kunt ramen plaatsen, of bijvoorbeeld een glazen pui met schuifdeuren. Een tuinkamer is niet volledig geïsoleerd. Dit is dus niet geschikt om je woonkamer mee te vergroten.

Een serre

Een serre is ook weer een heel ander product dan een tuinkamer. Het belangrijkste verschil is dat een serre geïsoleerd is. Hiermee breidt je je woonkamer uit. Vaak komt er dan een doorgang van de woonkamer naar de serre.

tuinkamer verasol

Waar plaats je de overkapping

Maak je de overkapping aan het huis vast? Of plaats je hem ‘los’ in de tuin? Als je de overkapping aan het huis vast maakt is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je lichtinval in huis een stuk minder is als het dak ‘dicht’ is. Dit zou je deels kunnen oplossen door een lichtkoepel in de overkapping te plaatsen, of te kiezen voor glasplaten. Wanneer je kiest voor glasplaten, is het een optie om screens te plaatsen. Zo kun je heerlijk in de schaduw zitten.

Veranda zonzijde

serre laten plaatsen

Aan welke kant van je veranda is de zon? Dan maak je die 1-2 kanten dicht. Dan kun je beschut zitten, uit de zon, wind en regen. Dit is wel belangrijk om mee te nemen in je overweging als je een tuinoverkapping laat plaatsen. Een overkapping is heel mooi te combineren met een vlonder van steenschotten. Zo krijg je een stoer, beach effect.

Verlichting in overkapping

Houd er rekening mee dat er stroompunten moeten komen in je overkapping. Tenminste, als je het écht goed wilt doen, is het fijn dat je er licht hebt en je telefoon op kunt laden. Zo kun je er op lange zomer avonden heerlijk zitten. Én het geeft natuurlijk een prachtig uitzicht vanuit je huis. Persoonlijk vind ik deze kubus lampen echt prachtig.

Tuinoverkapping plaatsen of laten plaatsen

Ga jij zelf aan de slag, of wil je je tuinoverkapping laten plaatsen? Bij Verasol kan het beiden. Ze hebben een inmeet service, zodat je zeker weet dat de maten kloppen. Ook kun je de overkapping ter plekke laten monteren. Ideaal voor als je geen zin hebt in gedoe, of zelf beter bent in andere dingen.

Overkapping in tuin van glas

Een overkapping is ideaal om heerlijk lang buiten te borrelen op zwoele zomeravonden. Of om je dag in te beginnen met een kopje koffie en een broodje. Ga jij voor een serre, tuinkamer of overkapping?

Benieuwd naar leuke tuin & interieur inspiratie? Op mijn Instagram deel ik plaatjes van ons huis en onze tuin!:


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: