Het maakt niet uit hoe grondig je je keuken schoonmaakt, als je koffiemokken lichtjaren verwijderd zijn van de koffiepot en je kruiden zich ergens begraven in de voorraadkast, dan zul je snel merken dat het geen handige keuken is. Het gaat erom dat je je keukenspullen op een slimme manier organiseert, zodat je ook veel soepeler kunt koken en schoonmaken. Laten we eens kijken naar een aantal tips van Avery om je keuken optimaal in te richten en er zo kun je je droomkeuken maken van je huidige keuken.

Omslagfoto: Avery.nl

Werk met zones

Denk aan je keuken alsof het verschillende zones heeft, net als een keuken in een restaurant. Eén zone is om eten voor te bereiden, een andere om te koken, en een derde om eten op te bergen. Het idee is om vergelijkbare dingen bij elkaar te bewaren, zodat je gemakkelijk kunt vinden wat je nodig hebt en niet per ongeluk te veel van hetzelfde koopt.  En over gemakkelijk vinden gesproken: maak gebruik van Avery etiketten om bepaalde producten te organiseren. Deze zijn vooral handig voor kruidenpotjes. Zo weet je precies wat er ergens in zit. Het is een slimme en efficiënte manier om je keuken te organiseren. Lees ook eens de blog over het zelf maken van labels voor als je graag zelf aan de slag wilt.

Werk per seizoen

Bewaar je spullen op basis van het seizoen. Denk er zo over: waarom zou je in de zomer je dikke wintertruien in je kledingkast laten hangen? Hetzelfde geldt voor je keuken. Als het winter is, heb je waarschijnlijk geen behoefte aan je ijsmachine of kan met koude limonade. Dus berg die seizoensgebonden dingen op in de garage of een extra kast, en haal ze tevoorschijn wanneer je ze nodig hebt. Zo hou je kostbare ruimte vrij voor de spullen die je dagelijks gebruikt.

keuken organiseren tips
Photo by Ron Lach on Pexels.com

Houd de kruiden binnen handbereik

Houd je meest gebruikte kruiden en ingrediënten altijd binnen handbereik, vooral tijdens het koken. Het is vervelend om telkens weer op zoek te moeten gaan naar olijfolie, oregano of zout als je druk bezig bent in de keuken. Plaats ze daarom in de buurt van je fornuis, bijvoorbeeld in een kastje direct naast het fornuis. Als dat niet mogelijk is, kun je een handig dienblad op je aanrecht plaatsen waarop je al je dagelijkse kookbenodigdheden netjes geordend kunt houden. Je zult zo niet alleen sneller kunnen koken, maar ook je keuken netjes en georganiseerd houden. Het lijkt misschien een kleine verandering, maar het kan een groot verschil maken!

Efficiënter koken in je droomkeuken

Hier is een handige tip voor een efficiënte maaltijdvoorbereiding: bewaar je snijplanken in de buurt van je gootsteen, bij voorkeur achter, onder of naast de gootsteen. Op deze manier kun je snel en gemakkelijk voedsel afspoelen, het op de snijplank hakken en direct naar het fornuis brengen. Bovendien maakt dit het schoonmaken een stuk eenvoudiger, omdat je de snijplank snel kunt afwassen. Met deze simpele tips zul jij binnen een mum van tijd makkelijker en efficiënter kunnen koken. En laat dat nou het hoofdingrediënt zijn van een droomkeuken!

Stoei je met de indeling van je keuken? Lees de blog over het maken van een keuken indeling zodat jij je droomkeuken ontwerpt!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: