Reliëf schilderij maken

Onlangs maakte ik mijn eigen reliëf schilderij. Dit maakte ik nadat ik deze toffe relief art zag. Ik vond het meteen prachtig, maar ook echt te prijzig. Ik houd iets teveel van wisselen. Daarnaast sprak de ‘print’ van het reliëf me niet direct aan. Ik besloot mijn eigen variant te maken. Kijk je mee, zodat je ook aan de slag kunt om je eigen reliëf schilderij te maken?

Onderaan de blog zie je één van mijn populairste doe het zelf filmpjes met nog een tof (en super budget!) DIY. Wekelijks deel ik via mijn interieur & doe-het zelf account op Instagram een nieuw zelfmaak idee.

Reliëf schilderij zelf maken

Ik maakte mijn eigen reliëf schilderij, en ik laat je in deze blog zien hoe ik dat deed en wat ik ervoor gebruikte. Hiervoor gebruikte een dunne, houten plaat. Ik had nog een geschikte houten plaat in de garage liggen. Voordeel van een klushuis, overal zijn wel houtresten te vinden ;-). Heb je dat niet? Dan kun je ook een houten plaat op maat bestellen: je kunt de plaat gratis op de goede maat laten zagen. De houten plaat die ik gebruikte is 50x65cm.

regenboog decoratie
Zowel de reliëf art als de ‘regenboogjes’ zijn handgemaakt! De regenboogjes maak je supersimpel met een kaars, het filmpje vind je op mijn Instagram tussen de Reels.

Regenboog accessoires

Ik ben dol op regenbogen, dus ik koos voor een regenboog vorm. Ik vind het symbool mooi (en extra bijzonder, met twee regenboog kindjes in huis). Ben jij ook dol op regenbogen? Onderaan deze post geef ik je nog een DIY tip voor meer toffe regenbogen en DIY’s in je interieur!

DIY relief schilderij maken
Deze DIY bewaren? Pin de foto met de button op de foto!

Reliëf art benodigdheden:

relief schilderij maken

Hoe mooi is een reliëf art te combineren met beton accessoires. Toffe betonnen accessoires en brievenbus cadeautjes vind je bij leuke webshop beton enzo.

Reliëf art maken

Als eerst plakte ik aan de buitenzijden van de houten plaat een strook schilderstape. Ik koos voor een tape van 3,5 cm. Daarna ben ik de eerste ‘boog’ van klein gaan maken. Deze heb ik eigenlijk willekeurig zomaar ergens geplaatst. Je rolt de klei plat met bijvoorbeeld een deegroller. Ik sneed hem uit in een vorm die ik mooi vond. Hiervoor heb ik dus geen pasvorm gebruikt, maar uit de losse pols gewerkt. Eventueel kun je ervoor kiezen om eerst een schets te maken op het hout. Later verf je daar toch weer overheen.

DIY met klei

Reliëf art DIY

Ik heb voor zowel de bogen als de ruimte tussen de bogen ongeveer de breedte van de schilderstape aangehouden. Beetje eenheid ;-).

relief art maken

Met een schillenmesje sneed ik de klei af. Zo krijg je mooie scherpe randen. Als laatste kun je nog langs alle randen strijken. Wanneer je je vinger in water doopt, krijg je een mooie strakke rand. Als je nog oneffenheden op de klei ziet, kun je ze hiermee ook nog proberen wat weg te strijken.

relief schilderij maken regenboog

Schilderij relief

Ik heb ervoor gekozen om één laag reliëf in het schilderij te maken. Je kunt natuurlijk ook werken met meerdere lagen, dat geeft ook een mooi effect! Ik koos een regenboog, maar je kunt natuurlijk ook een schilderij maken met andere abstracte vormen.

Zelf schilderij maken

Nu laat je de houten plaat met de stroken klei erop een paar dagen met rust. Zo kan je reliëf schilderij goed drogen! In plaats van een houten plaat kun je ook prima een schildersdoek gebruiken!

relief schilderij maken

Wit schilderij met reliëf

Als laatste kun je er nog voor kiezen om met verf aan de slag te gaan. Ik koos ervoor alles wit te verven. Dit zag ik in de reliëf art die ik op internet tegenkwam (zie eerste alinea), en dit vond ik prachtig! Dit deed ik met witte krijtverf. Ideaal, want dit is geschikt om op onbewerkt hout te gebruiken. Het geeft een prachtig, poederachtig effect en droogt snel. Nu is alles mooi dezelfde kleur en hebben we een subtiele regenboog in de kamer staan. De klei hoef je dus niet vast te lijmen, het hecht zichzelf aan het hout.

Wekelijks een nieuwe DIY zien? Goed nieuws, dat kan. Mijn Instagram staat boordevol inspiratie, neem eens een kijkje via onderstaand filmpje van één van de favorietste DIY’s! Door me te volgen op mijn interieur en doe-het-zelf account op Instagram blijf je op de hoogte!:

DIY schilderij maken

Zo maak je je eigen (regenboog) muurdecoratie! Ik vind regenbogen zo leuk, en vind ze daarnaast ook een mooi symbool. Meer hierover kon je al lezen in mijn blog over de DIY met houten poppetjes die ik afgelopen jaar schreef. Nu heb ik een prachtige regenboog verwerkt in ons interieur! Leuk, ik krijg er veel complimenten over, ik heb ondertussen al wat leuke varianten op de mijne voorbij zien komen!

relief art schilderij zelf maken

DIY met klei

Zo leuk, die DIY’s met klei! Ik gebruikte witte, zelfdrogende klei. Voor deze DIY gebruikte ik iets minder dan 500 gram.

DIY schilderij

Ga jij ook zelf een reliëf schilderij maken, of shop je een toffe reliëf art?


Deze blog bevat affiliate links. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik daar een klein % over. Kost jou niks, maar zorgt ervoor dat mijn blog kan blijven bestaan zonder daarvoor irritante reclames in beeld te moeten brengen. Zo kan ik je blijven inspireren! Dank daarvoor!