Reliëf schilderij maken

Onlangs maakte ik mijn eigen reliëf schilderij. Dit maakte ik nadat ik deze toffe relief art zag, te koop bij de VT wonen shop. Ik vond het meteen prachtig, maar ook echt te prijzig. Ik houd iets teveel van wisselen. Daarnaast sprak de ‘print’ van het reliëf me niet direct aan. Ik besloot mijn eigen variant te maken. Kijk je mee, zodat je ook aan de slag kunt om je eigen reliëf schilderij te maken?

relief schilderij maken regenboog

Je eigen reliëf schilderij maken

Ik maakte mijn eigen reliëf schilderij, en ik laat je in deze blog zien hoe ik dat deed en wat ik ervoor gebruikte. Hiervoor gebruikte een dunne, houten plaat. Ik had nog een geschikte houten plaat in de garage liggen. Voordeel van een klushuis, overal zijn wel houtresten te vinden ;-). Heb je dat niet? Dan kun je ook een houten plaat bestellen. De houten plaat die ik gebruikte is 50x65cm.

Reliëf art benodigdheden:

relief schilderij maken

Reliëf art maken

Als eerst plakte ik aan de buitenzijden van de houten plaat een strook schilderstape. Ik koos voor een tape van 3,5 cm. Daarna ben ik de eerste ‘boog’ van klein gaan maken. Deze heb ik eigenlijk willekeurig zomaar ergens geplaatst. Je rolt de klei plat met bijvoorbeeld een deegroller. Ik sneed hem uit in een vorm die ik mooi vond. Hiervoor heb ik dus geen pasvorm gebruikt, maar uit de losse pols gewerkt. Eventueel kun je ervoor kiezen om eerst een schets te maken op het hout. Later verf je daar toch weer overheen.

DIY met klei

Regenboog decoratie maken

Ik heb voor zowel de bogen als de ruimte tussen de bogen ongeveer de breedte van de schilderstape aangehouden. Beetje eenheid ;-).

relief art maken

Met een schillenmesje sneed ik de klei af. Zo krijg je mooie scherpe randen. Als laatste kun je nog langs alle randen strijken. Wanneer je je vinger in water doopt, krijg je een mooie strakke rand. Als je nog oneffenheden op de klei ziet, kun je ze hiermee ook nog proberen wat weg te strijken.

Ik heb ervoor gekozen om één laag reliëf in het schilderij te maken. Je kunt natuurlijk ook werken met meerdere lagen.

Reliëf schilderij regenboog

Nu laat je de houten plaat met de stroken klei erop een paar dagen met rust. Zo kan je reliëf schilderij goed drogen! In plaats van een houten plaat kun je ook prima een schildersdoek gebruiken!

relief schilderij maken

Zelfdrogende klei verven

Als laatste kun je er nog voor kiezen om met verf aan de slag te gaan. Ik koos ervoor alles wit te verven. Dit zag ik in de reliëf art die ik op internet tegenkwam (zie eerste alinea), en dit vond ik prachtig! Dit deed ik met witte krijtverf. Ideaal, want dit is geschikt om op onbewerkt hout te gebruiken. Het geeft een prachtig, poederachtig effect en droogt snel. Nu is alles mooi dezelfde kleur en hebben we een subtiele regenboog in de kamer staan. De klei hoef je dus niet vast te lijmen, het hecht zichzelf aan het hout.

Regenboog muurdecoratie maken

Zo maak je je eigen regenboog muurdecoratie! Ik vind regenbogen zo leuk, en vind ze daarnaast ook een mooi symbool. Meer hierover kon je al lezen in mijn blog over de DIY met houten poppetjes die ik afgelopen jaar schreef. Nu heb ik een prachtige regenboog verwerkt in ons interieur! Leuk, ik krijg er veel complimenten over, en er zijn al een leuke varianten op de mijne te vinden in interieurland!

Vind je dit ook zo’n toffe DIY? Dit, en meer deel ik via Instagram! Via onderstaande post kom je daar.. Superleuk als je me komt volgen, zo blijf je op de hoogte van de tofste DIY’s voor in je woonkamer en kinderkamer. Zie ik je daar?:

Ga jij ook zelf een reliëf schilderij maken, of shop je een toffe reliëf art?

relief art schilderij zelf maken

DIY met klei

Zo leuk, die DIY’s met klei! Ik gebruikte witte, zelfdrogende klei. Voor deze DIY gebruikte ik iets minder dan 500 gram. In eerdere blogs kon je zien hoe ik andere items van klei maakte. Bijvoorbeeld de hexagons en waxinelichthouder. Alle DIY blogs staan gebundeld onder de DIY blogs.

DIY relief schilderij maken

Deze blog bevat affiliate links. Als je via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik daar een klein % over. Kost jou niks, maar zorgt ervoor dat mijn blog kan blijven bestaan zonder daarvoor irritante reclames in beeld te moeten brengen. Zo kan ik je blijven inspireren! Dank daarvoor!