Een reliëf schilderij maken is dé perfecte oplossing als je dolgraag zo’n tof reliëf schilderij wilt, maar dan een goedkoop reliëf schilderij. Doe het zelf & BUDGET! Een reliëf schilderij kun je van klei heel makkelijk zelf maken met het stappenplan in deze blog! Ik maakte hem nadat ik deze toffe relief art zag. Ik vond het meteen prachtig, maar ook echt te prijzig. Daarnaast sprak de ‘print’ van het reliëf me niet direct aan. Ik besloot mijn eigen variant te maken en ging een relief schilderij maken van klei. Kijk je mee, zodat je ook aan de slag kunt om je eigen reliëf schilderij te maken?

DIY relief schilderij maken

Ben jij dol op DIY’s? Bekijk de populaire blog 101 zelfmaakideetjes en vindt álle doe-het-zelfs voor in en om huis blogs gebundeld, uiteraard vrij van reclame!

Hoe maak je een reliëf schilderij?

Voor dit DIY relief schilderij gebruikte ik een dunne, houten plaat. Ik had nog een geschikte houten plaat in de garage liggen. Voordeel van een klushuis, overal zijn wel houtresten te vinden ;-). Heb je dat niet? Dan kun je ook een houten plaat op maat bestellen: je kunt de plaat gratis op de goede maat laten zagen. De houten plaat die ik gebruikte is 50x65cm. Ook is het a4 formaat in de tabel hierboven een perfecte en goedkope oplossing.

Via Instagram deel ik door het jaar heen regelmatig (meestal budget) DIY’s en tips voor in en om huis!

Het reliëf schilderij is een perfecte DIY voor in een japandi interieur en zal prachtig matchen bij houten items.

Vormen bepalen reliëf schilderij

Ik ben dol op regenbogen, dus ik koos voor een regenboog vorm. Je vind in ons huis verschillende regenboog accessoires en boog vormen. Zo schilderde ik twee bogen op de muur in mijn werkkamer en heb ik een muurboog van behang met bloemprint in onze japandi woonkamer. Bekijk de blog over muurboog schilderen voor de DIY hack voor het verven van ronde vormen of bogen. Dit relief schilderij met boogvormen past daar perfect bij.

relief schilderij maken
Reliëf schilderij

Je hebt vast vaker zelfgemaakte reliëf schilderijen voorbij zien komen. Ze gaan bij verschillende DIY accounts gaan ze rond. Ik gaf er mijn eigen twist aan door hem niet van hout, maar van klei te maken. Dit DIY structuur schilderij is daarom veel makkelijker te maken.

Hoe DIY 3d schilderij maken

Reliëf art DIY

Als eerst plakte ik aan de buitenzijden van de houten plaat een strook schilderstape. Ik koos voor een tape van 3,5 cm. Daarna ben ik de eerste ‘boog’ van klein gaan maken. Deze heb ik eigenlijk willekeurig zomaar ergens geplaatst. Je rolt de klei plat met bijvoorbeeld een deegroller. Ik sneed hem uit in een vorm die ik mooi vond. Hiervoor heb ik dus geen pasvorm gebruikt, maar uit de losse pols gewerkt. Eventueel kun je ervoor kiezen om eerst een schets te maken op het hout. Later verf je daar toch weer overheen.

DIY met klei

Ik heb voor zowel de bogen als de ruimte tussen de bogen ongeveer de breedte van de schilderstape aangehouden. Beetje eenheid ;-).

relief art maken

Met een schillenmesje sneed ik de klei af. Zo krijg je mooie scherpe randen. Als laatste kun je nog langs alle randen strijken. TIP: Wanneer je je vinger in water doopt, krijg je een mooie strakke rand. Als je nog oneffenheden op de klei ziet, kun je ze hiermee ook nog proberen wat weg te strijken.

relief schilderij maken regenboog

Schilderij relief

Ik heb ervoor gekozen om één laag reliëf in het schilderij te maken. Je kunt natuurlijk ook werken met meerdere lagen, dat geeft ook een mooi effect! Ik koos een regenboog, maar je kunt natuurlijk ook een schilderij maken met andere abstracte vormen. Kijk hiervoor maar eens rond op pinterest.

Zelf schilderij maken

Nu laat je de houten plaat met de stroken klei erop een paar dagen met rust. Zo kan je reliëf schilderij goed drogen! In plaats van een houten plaat kun je ook prima een schildersdoek gebruiken!

relief schilderij groot

Wit schilderij met reliëf

Als laatste kun je er nog voor kiezen om met verf aan de slag te gaan. Ik koos ervoor alles wit te verven. Dit zag ik in de reliëf art die ik op internet tegenkwam (zie eerste alinea), en dit vond ik prachtig! Dit deed ik met witte krijtverf. Ideaal, want dit is geschikt om op onbewerkt hout te gebruiken. Het geeft een prachtig, poederachtig effect en droogt snel. Nu is alles mooi dezelfde kleur en hebben we een subtiele regenboog in de kamer staan. De klei hoef je dus niet vast te lijmen, het hecht zichzelf aan het hout. Krijtverf is ideaal om in huis te hebben. Je pimpt er makkelijk wat accessoires mee, maar je kunt ook krijtverf op je muur of meubels doen om te restylen.

Dit witte reliëf schilderij past perfect in een japandi interieur.

DIY met klei

Zo leuk, die DIY’s met klei! Ik gebruikte witte, zelfdrogende klei. Voor deze DIY gebruikte ik iets minder dan 500 gram.

relief art schilderij zelf maken

Ga jij ook zelf een reliëf schilderij maken, of shop je een toffe reliëf art? Ik vindt het súperleuk om jou DIY te zien die je hebt gemaakt nadat je die van mij zag. Laat je hem mij zien, door bijvoorbeeld een berichtje te sturen via Instagram BijHeleen of me te taggen?


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: