Reliëf schilderij maken van klei

Een reliëf schilderij maken. Dit maakte ik nadat ik deze toffe relief art zag. Ik vond het meteen prachtig, maar ook echt te prijzig. Ik houd iets teveel van wisselen. Daarnaast sprak de ‘print’ van het reliëf me niet direct aan. Ik besloot mijn eigen variant te maken en maakte een wit schilderij met reliëf. Kijk je mee, zodat je ook aan de slag kunt om je eigen reliëf schilderij te maken?

DIY relief schilderij maken

Ps. deze blog staat in het lijstje van top 5: populairste blogs van 2021!

Reliëf art benodigdheden:

Reliëf schilderij zelf maken

Voor dit DIY relief schilderij gebruikte ik een dunne, houten plaat. Ik had nog een geschikte houten plaat in de garage liggen. Voordeel van een klushuis, overal zijn wel houtresten te vinden ;-). Heb je dat niet? Dan kun je ook een houten plaat op maat bestellen: je kunt de plaat gratis op de goede maat laten zagen. De houten plaat die ik gebruikte is 50x65cm.

Vormen reliëf schilderij

Ik ben dol op regenbogen, dus ik koos voor een regenboog vorm. Ik vind het symbool mooi (en extra bijzonder, met twee regenboog kindjes in huis). Meer hierover kon je lezen in de blog over houten poppetjes verven. Je vind in ons huis verschillende regenboog accessoires. De meeste maakte ik zelf en kun je terug vinden tussen de doe het zelf filmpjes op mijn Instagram.

relief schilderij maken
Reliëf schilderij

Je hebt vast vaker zelfgemaakte reliëf schilderijen voorbij zien komen. Ik wel, bij verschillende DIY accounts gaan ze rond. Ik gaf er mijn eigen twist aan door hem niet van hout, maar van klei te maken. Veel makkelijker te maken, en dus voor meer mensen prima te doen.

regenboog decoratie

Tip!!: shop de bijpassende regenboog cirkel die je hierboven ziet met 10% korting bij Nuuwathome. Gebruik hiervoor de kortingscode BijHeleen10.

Reliëf art maken

Als eerst plakte ik aan de buitenzijden van de houten plaat een strook schilderstape. Ik koos voor een tape van 3,5 cm. Daarna ben ik de eerste ‘boog’ van klein gaan maken. Deze heb ik eigenlijk willekeurig zomaar ergens geplaatst. Je rolt de klei plat met bijvoorbeeld een deegroller. Ik sneed hem uit in een vorm die ik mooi vond. Hiervoor heb ik dus geen pasvorm gebruikt, maar uit de losse pols gewerkt. Eventueel kun je ervoor kiezen om eerst een schets te maken op het hout. Later verf je daar toch weer overheen.

DIY met klei

Reliëf art DIY

Ik heb voor zowel de bogen als de ruimte tussen de bogen ongeveer de breedte van de schilderstape aangehouden. Beetje eenheid ;-).

relief art maken

Met een schillenmesje sneed ik de klei af. Zo krijg je mooie scherpe randen. Als laatste kun je nog langs alle randen strijken. Wanneer je je vinger in water doopt, krijg je een mooie strakke rand. Als je nog oneffenheden op de klei ziet, kun je ze hiermee ook nog proberen wat weg te strijken.

relief schilderij maken regenboog

Schilderij relief

Ik heb ervoor gekozen om één laag reliëf in het schilderij te maken. Je kunt natuurlijk ook werken met meerdere lagen, dat geeft ook een mooi effect! Ik koos een regenboog, maar je kunt natuurlijk ook een schilderij maken met andere abstracte vormen.

Zelf schilderij maken

Nu laat je de houten plaat met de stroken klei erop een paar dagen met rust. Zo kan je reliëf schilderij goed drogen! In plaats van een houten plaat kun je ook prima een schildersdoek gebruiken!

relief schilderij maken

Wit schilderij met reliëf

Als laatste kun je er nog voor kiezen om met verf aan de slag te gaan. Ik koos ervoor alles wit te verven. Dit zag ik in de reliëf art die ik op internet tegenkwam (zie eerste alinea), en dit vond ik prachtig! Dit deed ik met witte krijtverf. Ideaal, want dit is geschikt om op onbewerkt hout te gebruiken. Het geeft een prachtig, poederachtig effect en droogt snel. Nu is alles mooi dezelfde kleur en hebben we een subtiele regenboog in de kamer staan. De klei hoef je dus niet vast te lijmen, het hecht zichzelf aan het hout. Krijtverf is ideaal om in huis te hebben. Je pimpt er makkelijk wat accessoires mee, maar je kunt ook krijtverf op je muur of meubels doen om te restylen.

DIY met klei

Zo leuk, die DIY’s met klei! Ik gebruikte witte, zelfdrogende klei. Voor deze DIY gebruikte ik iets minder dan 500 gram.

relief art schilderij zelf maken

Ga jij ook zelf een reliëf schilderij maken, of shop je een toffe reliëf art?


Hallo! 👋

Schrijf je in & ontvang elke maand gratis het BlogAlert

Ontvang de BijHeleen nieuwsbrief met de nieuwste blogs, gratis printables, , leuke DIY's, handige tips & kortingscodes!