Al zo vaak kreeg ik de vraag waar ik die toffe plank met foto’s en kaartjes had gekocht.. Die heb ik dus zelfgemaakt! Omdat ik de vraag al best vaak heb gehad als de fotoplank weer voorbij kwam via mijn Instagram, werkte ik hem uit in een blog. Weer een nieuwe DIY dus, een houten fotoplank maken!

fotoplank maken
DIY houten fotoplank

DIY fotoplank

Het uitkiezen van goed elastiek is wel belangrijk! Het mooist is rond elastiek. Moet niet te dik zijn, maar ook zeker niet te dun. Dan houdt hij je kaarten en foto’s niet goed vast op je fotoplank. Daarnaast moet er een goede rek in zitten.

Ook dit is weer een do it yourself die niet héél moeilijk is. Je hebt er weinig voor nodig, maar het geeft een leuk effect! Alle materialen kun je makkelijk bestellen. Het is belangrijk om het juiste elastiek te gebruiken. Anders vallen je foto’s naar beneden. Het geschikte elastiek vind je onderaan deze blog.

Houten plank

Ik gebruikte een gebruikte steigerplank. Je kunt natuurlijk ook ander hout kiezen. Ik vond dit mooi omdat we meer gebruikt steigerhout in huis hebben. Bijvoorbeeld de salontafel zwart, stalen onderstel die we zelf maakten.

De plank heeft het perfecte formaat om een fotoplank van te maken. Eventueel kun je hem nog behandelen met een beits of lak zodat hij iets donkerder wordt.

Houten fotoplank

De plank die je op de foto ziet, is echt gebruikt steigerhout. Dat was dus stoffig en erg vies. Dat heb ik schoongeborsteld en geboend. Toen de plank voldoende schoon was, heb ik hem opgeschuurd zodat de splinters eraf waren en het hout glad werd. Die is al voor je geschuurd!

Daarna heb ik de plank behandeld met een blanke lak. Hierdoor wordt de kleur nog wat dieper en mooier, en wordt het hout wat gladder. Ik gebruikte een zijdeglans lak, heb hem twee keer gelakt en tussendoor opgeschuurd.

DIY fotoplank
Fotoplank steigerhout

Foto plank steigerhout

Nu heb je (zwart) elastiek nodig. Om deze fotoplank te maken heb ik een paar meter zwart elastiek besteld en in 10 stukjes geknipt. Ik maakte dus 10 ‘rondjes’ elastiek die allemaal even groot zijn. Knoopte de uiteinden aan elkaar en heb ze om de plank geschoven. Het elastiek moet niet te strak om de plank zitten, dan lijkt het niet mooi. Als het te los zit, houdt het de kaarten niet goed vast.

Doordat de elastieken bandjes los van elkaar zijn, kun je ze makkelijk verplaatsen zodat je foto’s of kaarten er mooi tussen passen.

Elastiek voor foto plank

Welk elastiek je gebruikt voor de fotoplank, komt nog wel precies. Lang niet al het elastiek is goed hiervoor. Let dus goed op of je het goede zwarte elastiek koopt. Anders gaat het je kaarten niet goed vasthouden. Dit zwarte elastiek kun je goed gebruiken:

DIY: fotoplank
Fotoplank hout

Foto’s ophangen in huis

Ik koos ervoor om het zwarte elastiek wat ‘schuin’ te laten lopen voor een speelser effect. Je kunt ze natuurlijk ook strak naar beneden laten lopen. Het leuke is dat je ze makkelijk kunt verplaatsen, en dus aan kunt passen naar de foto’s of kaarten die je op de plank hangt.

De plank ophangen

Ik heb de plank horizontaal gehangen, dat pastte het mooist op de muur waar ik hem wilde. Je kunt hem natuurlijk ook verticaal ophangen. Het elastiek houdt de kaarten wel.

Ga je ook je eigen fotoplank maken? Het enige wat je nodig hebt is dus een mooie plank gebruikt steigerhout en zwart elastiek. Een schaar om de elastieken te knippen, eventueel blanke, transparante lak om de plank af te lakken. En uiteindelijk natuurlijk wat gereedschap om de plank aan de muur te hangen. Superleuk, zo heb je in een handomdraai je eigen mooie fotoplank hangen!

Tip: bekijk de blog over zelfmaak ideetjes van hout eens!

Naast dat foto’s in huis je huis persoonlijk en gezellig maakt, is het ook helemaal van nu. Helemaal leuk als je je foto’s op een mooie, eigentijdse manier een plekje kunt geven in je huis!

De fotoplank is een handig ding om foto’s maar ook knutselwerkjes of mooie kaarten op te hangen. Wil je iets anders dan een fotoplank? Lees hier 6 budget ideeen over foto’s ophangen!


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: