Gasloos bouwen, energieneutrale woningen.. Termen die we de laatste jaren steeds meer horen. Het meerendeel van de Nederlandse woningen gebruikt echter nog gas. Waarom zou je van het gas af willen en hóe dan? Dit heb je natuurlijk niet zo 1, 2, 3 geregeld. Wat moet ik doen om mijn woning gasloos te krijgen? Heeft het zin om geld te lenen om van het gas af te gaan en meer. In deze blog vind je antwoorden op deze vragen.

Waarom van het gas af?

Gas is een fossiele brandstof die een keer op kan raken. Die waarschijnlijk een keer opraakt wanneer er geen nieuwe bronnen worden gevonden. En bij gas geldt: op = op. Naast dat gas op kan raken, zorgt gas ook voor CO2 uitstoot. Hierdoor veranderd ons klimaat. Gas is dus zo duurzaam nog niet.

Vanaf 2050 zonder gas

2050 klinkt nog enorm ver weg. Zelf ben ik dan een jaar of 60. Het doel is dat Nederland rond die tijd van het gas af is. Een heel land van gas af. Dat kost nogal wat (tijd, investering, andere systemen) en daar kun je dus beter op tijd mee beginnen. De nieuwe huizen zijn over het algemeen al gasloos gebouwd. Echter, de meeste huizen die 15 jaar of langer geleden gebouwd zijn én bijna alle industrie, gebruikt nog gas.

Kosten woning van het gas af

Je woning van het gas af krijgen kost best wat geld. Het zou je zomaar €20.000 of meer kunnen kosten. Geld wat je wellicht niet zomaar op je bankrekening hebt staan. Het kan zinvol zijn om te kijken naar het lenen van geld (later in de blog lees je hier meer over). Kijk eens op Krediet.nl voor verschillende leningen die je hierbij zouden kunnen helpen.

Hoe je woning van het gas af?

Hoe krijg je ooit je woning van het gas af? Bekijk waar je precies gas voor nodig hebt. Meestal gebruik je gas voor:

  • koken
  • warm water
  • verwarming.

Je kunt de 3 bovenstaande dingen natuurlijk zo aanpassen dat je hier geen gas meer voor nodig hebt. Voor het koken kun je een inductiefornuis of kookplaat (laten) installeren. Dit is relatief een kleine investering waardoor je direct minder gas gebruikt. Ook het laten plaatsen van een houtkachel zorgt voor een enorme daling in je gasverbruik. Daarnaast is dit een relatief kleine investering waar je ook nog eens enorm veel gezelligheid voor terugkrijgt.

Een grote investering is het laten plaatsen van een warmtepomp. Hiermee heb je warm water en verwarming op stroom, gegenereerd door je warmtepomp. Voor het koken heb je dan uiteraard ook een inductiefornuis nodig. Een warmtepomp is een vrij grote investering die ook niet in ieder huis effectief is.

Heb je een oud huis wat niet goed geïsoleerd is? Dan kun je wellicht beter eerst kijken naar het isoleren van je woning. Hierdoor bespaar je ook al direct gas.

Afgelopen jaar hebben wij ons huis zo goed als gasloos gemaakt. Ons huis is bijna 30 jaar oud, we hebben hiervoor géén warmtepomp laten plaatsen. In de blog over het verduurzamen van je huis lees je hier meer over.

Maak gebruik van subsidies

Bekijk eens voor welke subsidies jij in aanmerking komt. De overheid vind het belangrijk dat men van het gas afgaat, dus helpt in de vorm van subsidies. Je huis gasloos zien te krijgen vraagt om een investering. Bekijk goed hoe jij slim kunt investeren zodat het rendement zo hoog mogelijk is voor jezelf.

Kies voor een tijdelijke lening

Geld lenen om te besparen op gas? Ja, dat zou je inderdaad best kunnen overwegen. Door de investering die jij doet, bespaar je direct op maandelijkse lasten. Hierdoor kun je de lening wellicht ook snel weer aflossen. Wij hebben gekozen voor een tijdelijke lening toen we gingen investeren in de duurzaamheid van ons huis. Een jaar later is ons huis duurzaam, de energielasten laag en de lening afgelost.

Waarom van het gas af?

Naast dat gas belastend is voor het milieu, wordt gas ook duurder. Door van het gas af te gaan zorg jij goed voor het milieu én denk je aan je eigen portemonnee. Win win!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: