Cortenstaal wordt gekenmerkt door de bruinkleurige roestvorming die zich op het product vormt. Dit gebeurt voornamelijk in het eerste half jaar dat de cortenstaal plantenbak buitenstaat. De roestlaag is een soort beschermingslaag tegen de buitenlucht. Een cortenstaal plantenbak is daarmee erg duurzaam. Maar hoe ga je een cortenstaal plantenbak vullen? En hoe duurzaam is een plantenbak van cortenstaal eigenlijk? Dit lees je allemaal in dit artikel.

Hoe cortenstaal plantenbak vullen?

Goede vraag, waarmee begin je eigenlijk? Wat doe je onderin de plantenbak? Je begint met een laag kiezels. Deze hebben een soort drainagefunctie. Hierdoor verbeterd het waterklimaat in de plantenbak en kun je nog langer van je planten genieten. Let op, gebruik kiezels en geen hydrokorrels. Hydrokorrels zijn geschikt voor plantenbakken van andere materialen. Doordat de korrels vochtig blijven stopt het roestproces van een cortenstaal plantenbak niet. Hierdoor ontstaan er schilfers, dit komt het roestproces (en de plantenbak) niet ten goede. De laag kiezels mag ongeveer 10 centimeter hoog zijn.

plantenbak van cortenstaal

De foto’s in deze blog zijn van mysteel.nl.

Anti worteldoek in plantenbak

Op de kiezels leg je een laagje anti-worteldoek. Knip het voordat je begint op maat en zorg dat je aan zijden zo’n 10cm. extra knipt. Leg het worteldoek in de plantenbak. Zorg ervoor dat het worteldoek aan alle zijkanten 10 centimeter tegen de rand omhoog gaat. Hier doe je straks de potgrond in.

Potgrond in je plantenbak

Nu ga je aan de slag met potgrond. Je vult de plantenbak tot ca 3-5 centimeter onder de rand. Duw de potgrond zachtjes aan. Nu komt het leuke werk: aan de slag met mooie plantjes en kun je je cortenstaal plantenbak vullen met planten.

Beplanting in de plantenbak

Nu kun je je cortenstaal plantenbak vullen met mooie planten. Misschien wil je bepaalde kleurthema’s terug laten komen of wil je juist planten die op verschillende momenten bloeien? Je kunt kiezen voor vaste planten of éénjarige planten. Kijk ook eens voor kant- en klare borderpakketten wanneer je het lastig vind om een keuze te maken.

onderhoud cortenstaal plantenbak

Hoe onderhoud ik mijn cortenstaal plantenbak?

Nu je klaar bent met het inrichten van je plantenbak, hoef je verder niks meer te doen. Een cortenstaal plantenbak heeft namelijk geen onderhoud nodig, gaat lang mee en is daarmee ontzettend duurzaam. Het is wel beter dat de plantenbak niet temidden van natte bladeren staat. Houdt dit in de herfst in de gaten. Houd er verder rekening mee dat een cortenstaal plantenbak roestwater af kan geven.

Zoals je ziet zijn cortenstaal plantenbakken in veel verschillende vormen en formaten te verkrijgen. Tip: combineer ze met andere cortenstaal items, zoals een houthok.

Op zoek naar meer inspiratie voor het ontwerp en de inrichting van je tuin? Bekijk de blog over tuin inspiratie eens.

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: