Blad in je tuin – dit doe je ermee

Het is weer de tijd van het jaar; herfst! De bladeren vallen weer van de bomen. En belanden onder andere in je tuin. Maar, wat moet je met al die bladeren in je tuin? Dat ligt er helemaal aan waar ze liggen. In deze blog lees je wat je het beste kunt doen met al dat blad dat in je tuin terechtkomt.

Herfstbladeren in je tuin

Dit moet je ermee!

Blad op je terras

Het blad wat op je terras valt, kun je wel beter weg halen. Waarom? Omdat het blad een plek is waar wormen naartoe gaan, vormt zich op die plekken een voedingsbodem. Tussen je tegels, in je voegen dus. Gevolg? Onkruid tussen je tegels in het jaar daarop. Het blad wat op je terras valt, kun je dus het beste verwijderen.

Herfstblad in je border

Het blad wat in je borders valt, kun je het beste laten liggen. Dit verteerd in de winter. Het beschermt de bodem tegen extreme kou. Daarnaast geeft het extra voeding aan je bodem, waardoor de bovenste laag van je border een soort sponsachtig effect krijg door de voedingsstoffen van het blad. Het schijnt zelfs dat hierdoor je bodem meer vocht opneemt, en daardoor in de zomer beter bestand is tegen extreme droogte.

blad in tuin

Herfstbladeren op je gazon

Wat te doen met blad wat op je gazon valt? Ook dit kun je het beste weg halen. Als het blad op je gazon valt, kan het onder het blad gaan broeien. Zeker wanneer er wat vocht bij komt en de zon gaat schijnen. Doordat het blad erop ligt, kan het vocht niet weg. Je gazon kan dan gaan rotten. Blad wat op je grasveld valt kun je dus het beste weg halen. Hiervoor heb je speciale harken, geschikt om blad van je gazon te harken zonder dat je gazon ervan kapot gaat:

Het blad wat je verwijderd van je gazon en terras, kun je in de groencontainer kwijt. Γ“f je doet ze in de compostbak. Met het compost uit je compostvat kun je dan het jaar erop je tuin weer voeden.

En na de herfst, gaan we de winter in. Meer hierover lees je over tuinieren in de winter.


Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze link een aankoop doet, ontvang ik daar een klein % over. Kost jou niks, helpt mij mijn blog te laten bestaan. Zo kan ik je blijven inspireren. Dank daarvoor!

Hallo! πŸ‘‹

Schrijf je in & ontvang elke maand gratis het BlogAlert

Ontvang de BijHeleen nieuwsbrief met de nieuwste blogs, gratis printables, handige tips en kortingscodes! 》