Het is weer de tijd van het jaar; herfst! De bladeren vallen weer van de bomen. En belanden onder andere in je tuin. Maar, wat moet je met al die bladeren in je tuin? Een strakke tuin is toch wel fijn, dus ga je het blad in je tuin opruimen of laat je het liggen? Dat ligt er helemaal aan waar ze liggen. In deze blog lees je wat je het beste kunt doen met al dat blad dat in je tuin terechtkomt.

Waarom bladeren niet opruimen?

Blad in je tuin. Waarom zou je dit wel of niet opruimen? Dit moet je ermee!

Waar naartoe met bladeren?

Het blad wat op je terras valt, kun je wel beter weg halen. Waarom? Omdat het blad een plek is waar wormen naartoe gaan, vormt zich op die plekken een voedingsbodem. Tussen je tegels, in je voegen dus. Gevolg? Onkruid tussen je tegels in het jaar daarop. Het blad wat op je terras valt, kun je dus het beste verwijderen. Prima overigens om in je border te gooien. Eventueel kun je het in je groencontainer kwijt.

Waarom bladeren laten liggen in je tuin?

Het blad wat in je borders valt, kun je het beste laten liggen. Dit verteerd in de winter. Het beschermt de bodem tegen extreme kou. Daarnaast geeft het extra voeding aan je bodem, waardoor de bovenste laag van je border een soort sponsachtig effect krijg door de voedingsstoffen van het blad. Het schijnt zelfs dat hierdoor je bodem meer vocht opneemt, en daardoor in de zomer beter bestand is tegen extreme droogte.

blad in tuin

Herfstbladeren op je gazon

Wat te doen met blad wat op je gazon valt? Ook dit kun je het beste weg halen. Als het blad op je gazon valt, kan het onder het blad gaan broeien. Zeker wanneer er wat vocht bij komt en de zon gaat schijnen. Doordat het blad erop ligt, kan het vocht niet weg. Je gazon kan dan gaan rotten. Blad wat op je grasveld valt kun je dus het beste weg halen. Meer hierover lees je in de blog over je gazon winterklaar maken. Hiervoor heb je speciale harken, geschikt om blad van je gazon te harken zonder dat je gazon ervan kapot gaat:

Het blad wat je verwijderd van je gazon en terras, kun je in de groencontainer kwijt. Óf je doet ze in de compostbak. Met het compost uit je compostvat kun je dan het jaar erop je tuin weer voeden.

En na de herfst, gaan we de winter in. Meer hierover lees je over tuinieren in de winter.


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: