Een bijkeuken kast op maat is een ideale manier om je bijkeuken praktisch in te richten. Een bijkeuken is namelijk een handige plek om vooral veel spullen op te bergen. Jassen, schoenen, spullen die je niet in je woonkamer wilt hebben maar die wél handig zijn om binnen handbereik te hebben. Hiervoor is een kastenwand in de bijkeuken handig. Wij maakten een hoge kast in de bijkeuken (plafondhoogte). In deze blog laat ik je zien hoe je zelf een bijkeuken kast kunt maken.

Tip: bekijk het filmpje wat ik maakte:

bijkeuken kast op maat

Hoe maak ik een kast op maat?

Een kast op maat past echt perfect in een maatwerk interieur. In een eerdere blog over wandkast zelf maken vind een compleet stappenplan van een wandkast op maat. Je kunt ervoor kiezen om hout op maat te bestellen of om hout te bestellen en zelf op maat te zagen. Door houten platen te bestellen en zelf te zagen bespaar je weer wat.

hoe maak je zelf een kast op maat

Hoe zelf kast op maat maken?

 • meet nauwkeurig uit waar de kast komt. Bereken hoeveel hout je hiervoor nodig hebt en maak een kastindeling. Hoeveel hout heb je nodig voor plankjes bijvoorbeeld.
 • bestel hout. Het makkelijkst is natuurlijk als je hout op maat besteld. Wij bestelden grote platen underlayment en zaagden het zelf op maat. De materialen hiervoor hebben we toch in de garage staan dus dat is een kleine moeite. Zorg ervoor dat je ruim voldoende hout besteld. Onze kast is gemaakt uit zo’n 6-7 platen underlayment.
 • begin achterin. Maak een kastindeling en werk vanuit daar naar voren toe.
 • de bodem: zoals je ziet legden wij geen plank op de vloer. Mocht de bijkeuken wel wat vochtig zijn, dan is er ruimte onder de kast en vermindert dit de kans op schimmel.
 • plaats de schuifdeurrails en hang de schuifdeuren erin. Wij hebben zelf underlayment platen verzaagd tot schuifdeuren. Je kunt natuurlijk ook kant en klare schuifdeuren kopen, maar dat wordt echt een stuk duurder. Wij hebben best wat lopen rondzoeken naar schuifdeursystemen. Uiteindelijk kwamen we bij deze schuifdeurrails. Die is perfect wanneer je een kast maakt tot plafondhoogte én wanneer je het schuifdeursysteem uit zicht wilt hebben.
 • ga op zoek naar mooie kastdeur knopjes.
stappenplan om zelf een kast voor de bijkeuken te maken

Hoeveel ruimte tussen plafond en kast?

Wanneer je een bijkeuken kast op maat gaat maken is het mooi om de complete hoogte te gebruiken. Maak een kast van vloer tot plafond. Zo heb je geen plekken waar stof zich gaat ophopen en benut je de ruimte maximaal. Je ziet dat wij deels een kast met deurtjes hebben ingebouwd. Hier komt onder andere de wastunnel vanuit de badkamer in uit. De kastenwand in de bijkeuken biedt plaats aan alles wat we nodig hebben om onze was makkelijk te kunnen doen en meer. Ideaal, alles uit het oog!

wastunnel maken van de badkamer naar de bijkeuken

Tip bij een kastenwand maken: benut de volledige ruimte van vloer tot plafond!

Hoe diep moet een inbouwkast zijn?

Voor de kast in onze bijkeuken hebben we de diepte aangehouden van de apparatuur. De vriezer met handvat heeft de grootste diepte. Daar hebben we wat bij op gedaan zodat er voldoende ruimte is. Er kan een prullenbakje achter de schuifdeur staan, zo is die ook weer uit beeld. Daarnaast houd je natuurlijk rekening met de ruimte die overblijft. Is er nog genoeg loopruimte over? In ons geval is er meer dan voldoende loopruimte over met deze diepe kast.

Hoe maak ik een kast op maat?

Hoe duur is kast op maat?

 • schuifdeursysteem: ruim 100 euro.
 • hout: dit is de grootste kostenpost. Reken tussen de 500-1000 euro. Wij kozen voor underlayment. Dat is een relatief goedkope oplossing.
 • schroeven: ca 20 euro.
 • deurknopjes: ca 50 euro.
 • plaatje plexiglas: 25 euro. Het plaatje plexiglas gebruikten we voor de schuinte van onze wastunnel.
 • white wash: 23 euro
 • zaagmachine
 • boormachine.
bijkeuken kast op maat

Zelf een kastenwand maken hoeft niet een enorme kostenpost te zijn. Bekijk ook eens de blog over wandkast maken. Wellicht vind je hier ook nog tips of ideeën om mee aan de slag te gaan.

kastenwand van underlayment met schuifdeuren

Onze bijkeuken kastenwand is dus vrij eenvoudig. We monteerden de rails voor de schuifdeur aan het plafond en verder hebben we de kast met deurtjes op maat gemaakt. De verdeling van de schappen hebben we ingesteld op de spullen (bijvoorbeeld wasmanden) die we hierin kwijt wilden.

Op zolder maakten wij een kast bij een schuine wand, ook van underlayment. De grote kastenwand in de bijkeuken heb ik later nog in de white wash gezet om te voorkomen dat deze niet vergeeld.

Ben je na het lezen van deze blog over de bijkeuken kast op maat benieuwd naar meer DIY ideeën? Lees de blog over 101 zelfmaakideetjes. Dit is dé no-spon verzamelplek van DIY’s waar maandelijks nieuwe inspiratie bij komt!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: