Zelf een betonnen aanrechtblad maken. Wij deden het, en je leest hier hoe het tot nu toe bevalt! Wij wonen sinds ruim twee jaar in ons huis. Sinds we hier wonen, knappen we stukje bij beetje het huis op. De keuken was het eerste grote project waar we aan begonnen (dat was ook geen overbodige luxe..). Voor we het huis kochten, hadden we de nieuwe keuken al uitgezocht. Uiteindelijk haalden we alle materialen bijna ergens anders vandaan. Het allermooiste aan onze keuken is toch wel het aanrechtblad wat we zelf maakten. Uren hebben we gezocht om aan de slag te kunnen, maar het is gelukt: het betonnen aanrechtblad zelf maken!

betonnen aanrechtblad maken
Kijkje in onze keuken. Voor als je nog op zoek bent naar de perfecte koffiemachine: wij zijn er zeer tevreden over!

Hoe betonnen blad maken?

Met dit stappenplan kun je een betonnen werkblad maken.

  • maak mallen van betonplex. Kit de binnenste randen af en zorg dat de mallen schoon, stofvrij en zonder schroefgaten zijn. De bovenkant van het gestorte beton is de onderkant van ons aanrechtblad geworden.
  • maak met een DIY pakket voor betonnen aanrechtblad een mix om het blad te storten.
  • stort de mal ongeveer half vol. Leg dan betongaas in de mallen, minstens 5 cm van de buitenste randen af. Hiermee bewapen je het blad. Daarna stort je de rest van het beton in de mal.
  • na het storten gebruik je een trilboor. Hiermee tril je tegen de buitenste randen van het betonnen aanrechtblad aan. Je ziet dat er luchtbelletjes naar boven komen. Tril hem net zolang aan tot dit niet meer gebeurt.
  • laat het blad minstens 28 dagen in de mal zitten. Tijdens deze 28 dagen spray je dagelijks 1x over het gestorte beton. Hiermee voorkom je dat het beton te snel droog wordt en gaat scheuren.
  • Na 28 dagen verwijder je de mallen en keer je het blad om. Je kunt gaan beginnen met afwerken!

Benodigdheden betonnen aanrechtblad

Het allermooiste van onze keuken, waar we supertrots op zijn: we hebben een betonnen aanrecht blad! Dit wilden we érg graag, en: we did it!

Wat voor een beton gebruik je voor een aanrechtblad?

Beton gaat ook goed samen met een industriële woonstijl. Klik hier om de blog van Grace te lezen over 8 tips voor een industrieel interieur voor een klein budget. En als je het hebt over een klein budget: een betonnen aanrechtblad past daar ook goed in, mits zelfgemaakt dan. Een betonnen aanrechtblad van de keukenwinkel is wel aardig prijzig. Wil je zelf aan de slag? Dan is het goed om dit kant en klare pakket voor een betonnen aanrechtblad eens te bekijken. Hiermee kun je heel eenvoudig zelf aan de slag om je betonnen aanrechtblad te maken:

Betonnen werkblad zelf maken

Over ons betonnen aanrechtblad hebben we al echt heel veel complimenten gehad. Maar; hoe kom je aan een betonnen aanrechtblad? Het laten maken van een betonnen aanrechtblad is een kostbaar iets. Het is loodzwaar, en oersterk. Maar tegelijk ook erg kwetsbaar, het kan ook scheuren. Als het één keer geplaatst is, krijg je het niet maar zo van z’n plek af. Maar voordat hij op zn plek ligt, moet hij eerst vervoerd worden. Daarnaast is het een bewerkelijk iets. Wanneer je een betonnen aanrechtblad wilt, zijn er een paar opties. Je kunt deze bij de duurdere keukenzaken bestellen. Voor ons was dit ruim boven ons budget. We hadden tenslotte een heel huis wat we nog moesten opknappen. Die keuze viel dus af.

Wat kost een betonnen aanrechtblad zelf maken?

Heel eerlijk weet ik dit niet precies wat ons blad gekost heeft. Ons aanrechtblad bestaat uit 3 delen. Het kleine stukje bij de koffiemachine. Het deel bij de wasbak, en daaraan grenzend de hoek naar het fornuis. We hebben ervoor gekozen dit tegen elkaar te leggen en daar een randje grijze kit tussen te doen. Dit omdat het anders echt te groot en te zwaar zou worden.

De kosten die wij hadden: het hout voor de mallen, met daarbij schroeven en kit. Verder huurden we een betonmixer voor een ochtend. We gebruikten een paar DIY pakketten voor betonnen aanrechtblad. Daarna waren de kosten de materialen voor de afwerking (impregneren).

Mallen voor betonnen keukenblad

Je maakt dus zelf mallen op maat voor een betonnen aanrechtblad. Dit doe je met speciaal hout voor mallen. Hier ziet geen structuur in, waardoor je een mooi en strak blad krijgt.

Composiet aanrechtblad

Een aanrechtblad van composiet is ook nog een optie. Dan heb je een beton look-a-like. Vergeleken bij een betonnen aanrechtblad van een keukenspeciaalzaak ben je dan goedkoper uit. Maar voor ons was dit het niet. Wij hadden onze zinnen gezet op een écht betonnen aanrechtblad. Dat vonden we mooi en robuust. Daarnaast laten we graag natuurlijke materialen in ons huis terug komen.

Betonnen werkblad zelf maken
Zelfgemaakt betonnen aanrechtblad

Zelf een betonnen aanrechtblad maken

De laatste optie die overbleef: het betonnen aanrechtblad zelf maken! Avonden hebben we gegoogeld en ons ingelezen. Hoe pak je dit aan, waar moet je op letten? En echt, het was een hele klus; van het maken van de mallen, het storten van het beton en het afwerken van het blad. Er zitten úren werk in. Maar wat is het prachtig geworden!

Betonnen aanrechtblad impregneren

Ons zelfgemaakte aanrechtblad ligt er nu zo’n vier jaar op. Benieuwd hoe hij bevalt tot nu toe? Lees even door! Het blad is na vier jaar nog steeds erg mooi. Voor we hem erop legden, hebben we ons betonnen aanrechtblad behandeld zodat vocht en vuil er niet meteen intrekken. Dit gaat dus prima. In de blog over ‘betonnen aanrechtblad impregneren‘ lees je hier meer over. Nu, na bijna 5 jaar, zouden we dit een keer kunnen herhalen. De beschermlaag begin op sommige plekken wat te slijten en het opknappen van ons betonnen aanrechtblad staat nog op de kluslijst.

Zelf een aanrechtblad van beton maken
DIY betonnen blad

Wij kozen voor een wasbak die ‘op’ het aanrecht ligt. Dit vonden we mooi, maar is met een betonnen blad ook praktisch. De afmetingen van de wasbak komen dan iets minder precies omdat de randen er overheen vallen.. Verder kozen we voor een zwarte kraan en stoere grepen.

Overweeg je ook een betonnen aanrechtblad? Doen! Supermooi! Wij hebben er elke dag nog plezier van. Samen met ons XL fornuis, is het een eyecatcher in onze keuken. Het fornuis wat we hebben is trouwens ook een aanrader, je vindt hem hier. Stukje goedkoper dan zijn concurrenten maar écht mooi en goed! Wij hebben een extra brede, met maar liefst drie ovens. Ik schreef een blog over ons fornuis mét budget tips.

betonnen aanrechtblad met fornuis en koof
Houten keuken met betonnen aanrechtblad

Wil je zelf een aanrechtblad maken? Wat voor materiaal je ook kiest, het blijft een precieze klus. Zorg voor goed materiaal!

Hoe dik moet een betonnen aanrechtblad zijn?

Wil je zélf een betonnen aanrechtblad gaan maken? Lees je goed in! Het komt nogal precies en is een hele klus om te maken. Veel werk, maar ook zwaar werk. Wij kozen voor een blad van 5,5cm dik. Een betonnen blad moet sowieso een aantal centimeters dik zijn in verband met de bewapening die je in het blad aanbrengt. Die weegt dus behoorlijk wat. Maar dit geeft precies het effect wat we graag wilden: stoer en robuust! Dit past precies bij onze landelijke woonstijl die we combineren met stoere elementen.


Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: