Betonnen aanrechtblad maken

Zelf een betonnen aanrechtblad maken. Wij deden het, en je leest hier hoe het tot nu toe bevalt! Wij wonen sinds ruim twee jaar in ons huis. Sinds we hier wonen, knappen we stukje bij beetje het huis op. De keuken was het eerste grote project waar we aan begonnen (dat was ook geen overbodige luxe..). Voor we het huis kochten, hadden we de nieuwe keuken al uitgezocht. Uiteindelijk haalden we alle materialen bijna ergens anders vandaan. Het allermooiste aan onze keuken is toch wel het aanrechtblad wat we zelf maakten. Uren hebben we gezocht om aan de slag te kunnen, maar het is gelukt: het betonnen aanrechtblad zelf maken!

betonnen aanrechtblad zelf maken
Kijkje in onze keuken. Voor als je nog op zoek bent naar de perfecte koffiemachine: wij zijn er zeer tevreden over!

Benodigdheden betonnen aanrechtblad

Wij hebben een landelijk interieur met stoere elementen. Dit zie je ook in de keuken duidelijk terug. We gebruikten oude wagondelen om de koof boven het fornuis mee af te werken. De dubbele houten steenmal superhandig, maar staat ook erg mooi! Hij geeft de keuken echt sfeer, en is ideaal om bijvoorbeeld je kruiden in te bewaren.

Ik ben er erg blij mee! Heb je niet zoveel ruimte? De steenmallen werden in fabrieken gebruikt om stenen in te bakken. Ik ben dol op zulke oude details.

En het allermooiste van onze keuken, waar we supertrots op zijn: we hebben een betonnen aanrecht blad! Dit wilden we érg graag, en: we did it!

Beton en industrieel

Beton gaat ook goed samen met een industriële woonstijl. Klik hier om de blog van Grace te lezen over 8 tips voor een industrieel interieur voor een klein budget. En als je het hebt over een klein budget: een betonnen aanrechtblad past daar ook goed in, mits zelfgemaakt dan. Een betonnen aanrechtblad van de keukenwinkel is wel aardig prijzig. Wil je zelf aan de slag? Dan is het goed om dit kant en klare pakket eens te bekijken. Hiermee kun je heel eenvoudig zelf aan de slag om je betonnen aanrechtblad te maken:

Betonnen aanrechtblad

Over ons betonnen aanrechtblad hebben we al echt heel veel complimenten gehad. Maar; hoe kom je aan een betonnen aanrechtblad? Het laten maken van een betonnen aanrechtblad is een kostbaar iets. Het is loodzwaar, en oersterk. Maar tegelijk ook erg kwetsbaar, het kan ook scheuren. Als het één keer geplaatst is, krijg je het niet maar zo van z’n plek af. Maar voordat hij op zn plek ligt, moet hij eerst vervoerd worden. Daarnaast is het een bewerkelijk iets. Wanneer je een betonnen aanrechtblad wilt, zijn er een paar opties. Je kunt deze bij de duurdere keukenzaken bestellen. Voor ons was dit ruim boven ons budget. We hadden tenslotte een heel huis wat we nog moesten opknappen. Die keuze viel dus af.

Kosten van een betonnen aanrechtblad

Wat ons betonnen aanrechtblad heeft gekost? Heel eerlijk weet ik dit niet precies. Ons aanrechtblad bestaat uit 3 delen. Het kleine stukje bij de koffiemachine. Het deel bij de wasbak, en daaraan grenzend de hoek naar het fornuis. We hebben ervoor gekozen dit tegen elkaar te leggen en daar een randje grijze kit tussen te doen. Dit omdat het anders echt te groot en te zwaar zou worden.

De kosten die wij hadden: het hout voor de mallen, met daarbij schroeven en kit. Verder huurden we een betonmixer voor een ochtend. We kochten een paar zakken cement. Daarna waren de kosten de materialen voor de afwerking. Over de afwerking (en de materialen die je daarvoor nodig hebt) schreef ik een blog over het afwerken van een zelfgemaakt betonnen aanrechtblad.

Betonnen aanrechtblad mallen

Je maakt dus zelf mallen op maat voor een betonnen aanrechtblad. Dit doe je met speciaal hout voor mallen. Hier ziet geen structuur in, waardoor je een mooi en strak blad krijgt.

Composiet aanrechtblad

Een aanrechtblad van composiet is ook nog een optie. Dan heb je een beton look-a-like. Vergeleken bij een betonnen aanrechtblad van een keukenspeciaalzaak ben je dan goedkoper uit. Maar voor ons was dit het niet. Wij hadden onze zinnen gezet op een écht betonnen aanrechtblad. Dat vonden we mooi en robuust. Daarnaast laten we graag natuurlijke materialen in ons huis terug komen.

Betonnen aanrechtblad zelf maken
Zelfgemaakt betonnen aanrechtblad

Zelf een betonnen blad maken

De laatste optie die overbleef: het betonnen aanrechtblad zelf maken! Avonden hebben we gegoogeld en ons ingelezen. Hoe pak je dit aan, waar moet je op letten? En echt, het was een hele klus; van het maken van de mallen, het storten van het beton en het afwerken van het blad. Er zitten úren werk in. Maar wat is het mooi geworden!

Een betonnen aanrechtblad maken? Ideaal als je een keuken met luxe uitstraling wilt voor een betaalbare prijs.

Betonnen aanrechtblad impregneren

Het blad ligt er nu zo’n twee jaar op. Benieuwd hoe hij bevalt tot nu toe? Lees even door! Het blad is na twee jaar nog steeds erg mooi. Voor we hem erop legden, hebben we hem bewerkt zodat vocht en vuil er niet meteen intrekken. Dit gaat dus prima. In de blog over ‘betonnen aanrechtblad impregneren‘ lees je hier meer over.

Steenmal op ons betonnen aanrechtblad
DIY betonnen blad

Wij kozen voor een wasbak die ‘op’ het aanrecht ligt. Dit vonden we mooi, maar is met een betonnen blad ook praktisch. De afmetingen van de wasbak komen dan iets minder precies omdat de randen er overheen vallen.. Verder kozen we voor een zwarte kraan en stoere grepen.

Overweeg je ook een betonnen aanrechtblad? Doen! Supermooi! Wij hebben er elke dag nog plezier van. Samen met ons XL fornuis, is het een eyecatcher in onze keuken. Het fornuis wat we hebben is trouwens ook een aanrader, je vindt hem hier. Stukje goedkoper dan zijn concurrenten maar écht mooi en goed! Wij hebben een extra brede, met maar liefst drie ovens. Ik schreef een blog over ons fornuis mét budget tips.

betonnen aanrechtblad met fornuis en koof
Houten keuken met betonnen aanrechtblad

Keuken met betonnen blad

Wil je zélf een betonnen aanrechtblad gaan maken? Lees je goed in! Het komt nogal precies en is een hele klus om te maken. Veel werk, maar ook zwaar werk. Wij kozen voor een blad van 5,5cm dik. Die weegt dus behoorlijk wat. Maar dit geeft precies het effect wat we graag wilden: stoer en robuust! Dit past precies bij onze landelijke woonstijl die we combineren met stoere elementen. In de blog met tips over het gezellig inrichten van je woonkamer kun je zien hoe we beton(look) op een toffe manier lieten terugkomen in onze woonkamer!

maaltijdplanner
Maaltijdplanner BijHeleen

Maaltijdplanner

Gebruik jij al een maaltijdplanner om overzicht te hebben in je hoofdmaaltijden & de boodschappen die je daarvoor nodig hebt?! Ideaal als je, net als ik, van structuur houdt. Daarnaast helpt het je om goedkoper uit te zijn met je boodschappen. Je kunt hiervoor nu de maaltijdplanner gebruiken die ik ontwierp!


Hallo! 👋

Schrijf je in & ontvang elke maand gratis het BlogAlert

Ontvang de BijHeleen nieuwsbrief met de nieuwste blogs, gratis printables, handige tips en kortingscodes!