Tijd voor verbouw update nummer 4! In de vorige blog (verbouw update 3) kon je meer lezen over onze plannen met de nieuwe slaapkamer die we gaan maken. Je vond hier oa het moodboard wat ik maakte voor de slaapkamer. In het moodboard kon je iets heel tofs zien. Stoere, houten wandbekleding met barnwood. Dit zijn echte barnwood planken van Barnwoodweb. In deze blog vind je het stappenplan om zelf zo’n toffe barnwood wandbekleding van planken te maken.

barnwood wandbekleding van planken
Moodboard

Onderaan deze blog zie je een filmpje, hier kun je véél meer zien over het maken van de wandbekleding met barnwood planken. Als je ook aan de slag wilt, kun je die het beste even bekijken!

Barnwood wandbekleding kopen

Ik koos ervoor om de witte barnwood wandbekleding verticaal te plaatsen. De nok van deze kamer is hoog (4 meter). Door de planken verticaal te plaatsen, benadruk je de hoogte van de kamer. De barnwood wandbekleding overigens ook in houtskleur te verkrijgen, dat is ook echt ontzettend tof.

Barnwood kopen

Wat je dus nodig hebt voor dit project? Barnwood planken, houten balkjes om achter de panelen te bevestigen, materiaal (boormachine, tacker, schroeven). Houdt de hoeveelheid barnwood planken iets ruimer aan, zo weet je zeker dat je voldoende hebt. Je hebt met deze DIY wat snijverlies.

DIY met barnwood planken

Zoals je in het filmpje ook kunt zien, hebben we de planken ook gebruikt om het raam mee af te werken. Daardoor ontstaat er bij het raam een soort nisje van hout en is de vensterbank één houten wandplank.

Wandbekleding van oud hout

Zoals je op de foto’s in de vorige blog kon zien, was de muur waar we de houten planken op wilden bevestigen, een muur die nog niet ‘klaar’ was. Als eerst hebben we de muur gestukt. Het middelste deel, waar de planken zouden komen, hebben we niet gestukt.

Barnwood planken bevestigen

Toen we met het barnwood aan de slag gingen, hebben we eerst houten balkjes aan de muur bevestigd. De houten balkjes waren 50mm hoog en 22mm diep. De houten wandbekleding komt als het ware dus iets naar voren. De houten balkjes boorden we op de muur, met elke keer 40 centimeter er tussen. Ga je ook aan de slag? Tip: als je de houten balkjes 30 centimeter van elkaar bevestigd, kun je het barnwood net wat makkelijker bevestigen. Achteraf hadden we dit beter kunnen doen.

Barnwood wandbekleding

Je kunt het barnwood natuurlijk ook op je muur kitten. Dit hebben wij niet gedaan. Stel dat we het er weer vanaf willen halen, dan is de muur nog te herstellen.

Nadat de balkjes gemonteerd waren, hebben we de barnwood planken bevestigd op de balken. Hiervoor gebruikten we een tacker. Door een tacker te gebruiken, zie je geen storende schroeven in de planken en krijg je echt het strakste resultaat. Je ziet dit in de detailfoto een paar alinea’s verder. Als je ook met deze wandbekleding aan de slag gaat, is zo’n tacker wel een aanrader om aan te schaffen!

Barnwood wandbekleding

Oude houten wandplanken

We zijn rechts onderin het vlak wat we op de muur gingen maken, begonnen. Vanuit hier hebben we naar boven en naar links toe gewerkt. Alle verpakkingen barnwood hout bevatten dezelfde formaten planken. De planken zijn verschillende van dikte en breedte. Je moet dus even goed kijken hoe je de planken van de verschillende verpakkingen ‘doorlegt’.

Onder de twee buitenste kolommen hebben we een witte lat achter de barnwood planken bevestigd. Dit omdat het barnwood ‘zweeft’. Door over de hele lengte van de muur twee witte latten onder het barnwood te bevestigen, kijk je niet onder / achter de barnwood wandbekleding. Dit kun je aan het eind van het filmpje zien.

barnwood op muur

Het eindresultaat

In dit filmpje kun je veel meer details zien van dit toffe project. Het is nog niet helemaal klaar, zoals je ook kunt zien, maar ik ben er nu al zó blij mee! We werken rustig door, en ik hoop over een tijdje het eindresultaat te kunnen laten zien van deze barnwood wandbekleding! Binnenkort zullen we de toffe houten schuifdeur bevestigen. Ook die vind je in de shop van Barnwoodweb!

Kijktip: onderstaand filmpje waarin je de opbouw & montage van de wandbekleding ziet:

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: