Akoestische panelen zijn de laatste tijd een echte woontrend. Je zie ze op zoveel plekken opduiken. Waarom zou je akoestische panelen plaatsen, en waar plaats je zo’n houten lattenwand? Ook handig: hoe monteer je een het houten paneel? In deze blog lees je alles over eikenlook akoestische panelen. Met één houten paneel en een nieuwe deur gaf ik onze woonkamer een kleine mini make over.

goedkope make over woonkamer

Mijn houten paneel komt van Woodstyles.be. Deze webshop heeft, naast 4 soorten akoestische panelen, nog meer toffe items om je huis prachtig mee te maken. De eiken traprenovatie staat bijvoorbeeld nog hoog op mijn lijstje, want hoe mooi zou het zijn als je via de deur die je op de afbeelding hierboven ziet, uitzicht hebt op een mooie trap. Een trap die óók nog eens in stijl is met het eiken paneel.

Waarom akoestische panelen plaatsen?

Goede vraag, waarom zou je deze houten panelen plaatsen? Er zijn verschillende redenen waarom jij akoestische panelen een mooi plekje in je huis zou kunnen geven. De akoestische panelen zijn bij Woodstyles in 4 kleuren te verkrijgen. Dit zijn MDF latten bekleed met een eiken-look houtfineer. De latten zijn bevestigd op een dik stuk vilt.

Geluiddempende panelen

De naam zegt het al: akoestisch. Dat is geluidsdempend. De houten latten zijn verbonden middels vilt. Vilt heeft een geluidsdempende werking en kan dus een perfecte oplossing zijn wanneer je ruimte hol klinkt. Akoestische panelen helpen om de akoestiek in de kamer te verbeteren.

Een akoestisch paneel: blikvanger in je interieur

Naast dat ze dus voor de geluidsdemping handig kunnen zijn, zijn deze panelen ook een echte blikvanger in je interieur. Een item waarvan je denkt: wauw. De panelen zijn te koop in standaardmaat: 60 centimeter breed en 260 centimeter hoog. Je kunt één paneel plaatsen, als detail. Zoals je op de foto kunt zien, heb ik dat gedaan. Je kunt natuurlijk ook een wand maken, of zelfs een plafond bekleden met akoestische panelen. Ook één paneel kan een mooie blikvanger zijn.

Warmere sfeer in huis

Zelf vind ik akoestische panelen in een woonkamer prachtig. Het is de ruimte waar ik zelf het meeste zit, zo heb ik er de meeste plezier van. Het eikenhouten paneel geeft een warme sfeer aan de ruimte. Daarnaast matcht het perfect bij enkele andere eiken items die we in de woonkamer hebben. Bijvoorbeeld de eiken balk onder de tv, een toffe DIY van een paar jaar geleden. Houten items geven de ruimte sfeer. Daarnaast houdt het de zwarte, stalen items in balans en zorgt hout ervoor dat het geheel niet kil wordt.

akoestische panelen bij industriële deur
Voor-foto

Oplossing voor lelijke muren

Heb jij een stuk muur waar je niet blij van wordt? Bijvoorbeeld een muur met lelijk stuckwerk of rare vlekken erin? Dan kunnen akoestische panelen de oplossing bieden bij lelijke muren.

Zoals je kunt zien plaatste ik het akoestische paneel naast de industriële binnendeur. Ook de deur hebben we vervangen. Ter inspiratie kun je de blog lezen over goedkope industriële deuren waarin je handige tips leest als je ook een betaalbare make-over wilt doen. Ons interieur is licht; japandisch, landelijk, scandinavisch.. Van alles wat. De zwarte details van de deur en het zwarte vilt geeft de ruimte net wat meer pit. De muur naast de woonkamer deur zit normaal gesproken onder allerlei afdrukken van kinderhandjes. Ik kan blijven poetsen. Maar: dat hoeft gelukkig niet meer, want ook hiervoor is de akoestische lattenwand ideaal!

Waar plaats je akoestische panelen?

Ik plaatste het akoestische paneel in onze woonkamer, naast de deur dus vooral omdat het praktisch was (geen kinderhandjes meer op m’n geverfde muur naast de deur), omdat het de ruimte meer pit en sfeer geeft én omdat ik het echt prachtig vindt. Ik koos voor het naturel eiken paneel, als je op mijn Instagram kijkt, zie je dat licht eiken op meer plekken in ons huis terugkomt. Bekijk in de webshop van Woodstyles.be alle akoestische panelen die je kunt kiezen.

Andere plekken die perfect zijn voor akoestische panelen.

  • in de hal
  • plafond in de erker
  • keuken
  • achterwand van een open inbouwkast (of enkele vakken)
  • achter een bureau
  • als achterwand van een bed

Met bovenstaande ideeën kun je ook toffe DIY’s maken. Ik zou zo een aantal toffe projectjes kunnen bedenken. Ga jij ook aan de slag met akoestische panelen? Laat je creativiteit eens los!

Hoe monteer je een akoestisch paneel?

Hoe monteer je een akoestische paneel nu? Je begint natuurlijk met het paneel op maat te zagen. De houten panelen hebben een vaste afmeting van 60 cm breed en 260 cm hoog. Pas aan waar nodig. Tip: als je gaat zagen, plak even een strook schilderstape over de lijn die je zaagt. Zo voorkom je dat je een ruwe splinterrand krijgt.

akoestische panelen monteren

Nu je je houten paneel op maat hebt gemaakt, kun je hem aan de muur bevestigen. Hiervoor gebruik je kit. Tijdens het bestellen van de panelen kun je direct de juiste kit meebestellen. Je doet druppen kit, verdeelt over de achterzijde van het paneel. Als je hier klaar mee bent, pak je het paneel op en bevestig je het op de muur.

Zoals je ziet, hebben wij een wandcontactdoos op de plek van het paneel. Hiervoor hebben we een opening in het paneel gemaakt. De wandcontactdoos hebben we naar voren laten komen (hiervoor heb je in de bouwmarkt speciale plaatjes).

Tip: richt een kruislijnlaser op de muur. Zo kun je het paneel direct 100% waterpas bevestigen!

akoestische panelen woonkamer

Één eiken, akoestisch paneel en een nieuwe deur en je hebt een kleine make over van je woonkamer!

Gratis nieuwsbrief in je mailbox!

ontvang 4-7x per jaar een mail met toffe DIY's, budgettips, gratis downloads en wooninspiratie: