Zelf deuren maken? Die koop je toch gewoon? Ja, dat kan! Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Onze schuurdeur was kapot, iets met stormschade. Er moest dus sowieso een nieuwe schuurdeur komen. Goede kwaliteit deuren zijn echt nog wel prijzig. En de deuren die wij mooi vinden, zijn helemaal duur.

Zelf deuren maken

Voor het geld van een mooie kant en klare deur kun je wel wat deuren zelf maken. Wat je wel nodig hebt, is goed gereedschap, tijd, en natuurlijk een beetje handigheid. We kozen er uiteindelijk voor om een schuurdeur te maken, een schuttingdeur en twee openslaande garagedeuren. In eerste instantie hadden we alleen een schuurdeur nodig, maar als je toch bezig gaat en het hout in huis hebt, dan kun je net zo goed gelijk de andere deuren die ooit nog in de planning stonden, ook gelijk doen. In de garage zat een kozijn met ramen. Super onhandig, we wilden graag via de garage naar buiten kunnen. We zijn nog weleens aan het klussen, dus dat is wel een must. We zijn erg blij met het resultaat, de deuren zijn prachtig, en het vooraanzicht van het huis een stuk netter zo. Kijk en lees je mee?

Deuren maken; welk hout?

We maakten alle deuren van hetzelfde hout: douglas. Dit is mooi duurzaam en robuust. Het kozijn van de schuttingdeur en garagedeuren zijn van douglas balken. De schuurdeur en de schuttingdeur zijn verlijmd.

Schuurdeur maken
schuttingdeur maken

Schuurdeur scharnieren

Wij kozen voor deze grote, zwarte scharnieren. Alle deuren hebben dezelfde scharnieren. De scharnieren van de schuurdeur zijn een slagje kleiner dan die van de schuttingdeur en garagedeuren. We kozen voor zwarte scharnieren bij de witte deuren, zodat de scharnieren er mooi uit springen.

Schuttingdeur maken

Ook onze schuttingdeur was aan vervanging toe. Ok, die ook maar gelijk vervangen dan. Als we toch bezig zijn. De schuttingdeur is de enige deur die we niet verlijmd hebben. Ik koos ervoor de schuttingdeur in een andere kleur te doen. Persoonlijk vind ik het mooier om een schuttingdeur te beitsen, en andere deuren te lakken. De schuttingdeur zette ik dus in een zwarte beits. De douglas pergola in de achtertuin staat in dezelfde beits, zo past het hier mooi bij. Verderop in dit artikel kun je zien welke beits dit was.

Schuurdeur maken

schuurdeur zelf maken
schuurdeur onbehandeld

Om de schuurdeur goed in het bestaande kozijn te kunnen plaatsen, moesten we een deel van het kozijn eruit frezen. Anders kwam de deur op het kozijn te liggen. Hij moest er natuurlijk mooi in vallen.

schuurdeur maken

Garagedeuren maken

De garagedeur werkten we aan de binnenkant af met een extra plaat hout, zodat het beter isoleert. Douwe maakte een kozijn van douglas balken.

rustoleum lak

Zelfgemaakte deuren behandelen

Yes, nu kan ik aan de gang! Ik ben degene die al het verfwerk doet bij ons in huis. In principe hoef je douglas natuurlijk niet te behandelen. En eerlijk, de deuren waren onbehandeld ook écht heel mooi. Uiteindelijk kozen we ervoor om de deuren toch te behandelen, vooral ook om er nog langer plezier van te hebben. Voor de schuttingdeur kozen we zwarte tuinbeits, zoals je op de foto’s kunt zien. Deze beits blijft lang mooi, voorlopig heb ik er dus geen omkijken naar:

En ja, let niet op de grindtegels, het opnieuw betegelen van de oprit is het állerlaatste project van dit huis!

deuren maken

De schuurdeur en garagedeuren werkten we af met een witte, hoogglans lak. Er zat al erg veel tijd in de deuren, dus ik koos voor een beetje gemak. Ik koos een witte 2 in 1 lak van Rustoleum. Ik had er nog nooit eerder van gehoord, en kwam dit bij toeval tegen (ik was eigenlijk op zoek naar sneldrogende grondverf, zodat ik sneller door zou kunnen). Dit is dus grondverf en lak in één. Echt ideaal, de droogtijd valt ook best mee! Van twee lagen had ik genoeg, terwijl het onbehandeld hout was, wat dus best wat verf opzoog! Perfect dus, scheelt weer een laagje verf en wat tijd.


Ik koos voor de hoogglans variant, maar er is ook zijdeglans of mat. Al ons buiten verfwerk is hoogglans, dus deze deuren ook.

garagedeuren maken
garagedeuren

Garagedeuren maken

De erker aan de voorkant van het huis is ook wit, ik vond het daarom mooi om de garagedeuren ook wit te maken, om te zorgen voor een beetje eenheid, en niet een heel kleurenpalet aan de voorkant van ons huis te hebben. Maar als je de foto’s ziet van de onbehandelde garagedeuren: dat is óók prachtig!

zelfgemaakte deuren
garagedeuren en schuttingdeur van douglashout

Wauw, zijn ze niet mooi, deze zelfgemaakte deuren? Wij zijn er in ieder geval erg blij mee!

Deuren maken, schuurdeur maken

Zelf deuren maken maken

Ga jij ook je eigen houten deuren zelf maken? Mooi hang- en sluitwerk maakt het helemaal af en hoeft helemaal niet duur te zijn:

Meer inspiratieplaatjes van ons huis en onze tuin vind je op mijn Instagram & Pinterest:


Deze blog bevat affiliate links. Als je via die link een aankoop doet, ontvang ik daar een klein % over. Kost jou niks, helpt mij om mijn blog te kunnen laten bestaan. Dank daarvoor!