Wij maakten onlangs zelf een vlonder achter ons huis. Wij kozen ervoor om de vlonder te maken van steenschotten. Lees hier stap voor stap hoe wij dit gedaan hebben, wat je nodig hebt om zelf een vlonder van steenschotten (of andere planken) te maken, en waar je op moet letten! We bestelden 1 steenschot extra, en maakten daar een tafel van voor bij de loungebank op ons andere terras.

Vlonder van steenschoten

Wij kozen voor steenschotten. Waarom? Omdat ik het graag net wat anders heb dan anderen, omdat het praktisch is (grote platen, snel leggen) en omdat het me een strand gevoel geeft. En van strand, daar hou ik van! Alleen… Om een vlonder van steenschotten te maken, is het wel handig om te weten waar je op moet letten, anders krijg je een terras wat met 1 of 2 jaar niet meer mooi is, en / of enorm gaat splinteren.

Vlonder zelf maken

Wat gebruikten wij om deze vlonder te maken?
– worteldoek
– 9 steenschotten
– 30 stoeptegels
– vlonderschroeven
– douglas planken
– zwarte douglas planken voor de afwerking (dit was een restje van de pergola die we vorig jaar plaatsten)
Verder natuurlijk materiaal om te zagen en te boren.

Hoe maak je een vlonder van steenschotten?

Allereerst bedenk je natuurlijk waar de vlonder komt, zorg je dat de oppervlakte glad is, en bestel of koop je materialen.

Worteldoek onder vlonder

Wij legden de vlonder op grasveld. Hierop legden we eerst worteldoek. Je kunt het worteldoek met de schroeven (zie link bij de vlonderschroeven) beiden makkelijk via bol.com bestellen. Je kunt prima zelf op maat knippen. Het hoeft niet één geheel te zijn! Bij de foto’s ‘voorbereidingen vlonder steenschot’ zie je dat we het worteldoek op het gras leggen, en de tegels op het worteldoek. Het is belangrijk dat een worteldoek echt kunststof is. Er bestaat ook worteldoek wat meer viltachtig is en daarom snel scheurt. Die moet je dus niet hebben. Ik zocht het één en ander uit. Kijk hier eens: worteldoek met goede prijs / kwaliteit verhouding. Dit worteldoek is prima geschikt om onder je vlonder te leggen!

Stoeptegels

Op het worteldoek legden we stoeptegels, op de hoeken en ‘kruisingen’ van de steenschotten. We gebruikten 30×30 stoeptegels, die worden genoeg gratis aangeboden op marktplaats. We gebruikten er 30, maar iets minder was ook goed geweest. Je rekent uit waar de hoeken en kruisingen van de steenschotten komen, en legt de stoeptegels op de goede plek.

Houten planken onder vlonder
Houten planken onder vlonder

Hardhouten planken onder vlonder

Onder de vlonder liggen hardhouten planken. We kozen hardhout omdat dat duurzaam is. Wel wat duurder, maar het blijft voorlopig goed. We legden de houten planken over de stoeptegels. Op de foto kun je dit zien. We gebruikten de houten planken om de steenschotten aan elkaar te verbinden, en dus te zorgen dat het geheel geen kant op kan. In het hoekje van de vlonder zie je een afvoerputje, zodat het zwembad in de zomer op de vlonder kan staan en we hem hierin leeg kunnen laten lopen.

Vlonderschroeven

Gebruik sowieso speciale vlonderschroeven om een vlonder te maken. Klik hier om verschillende vlonderschroeven te zien. Ga je voor gemak? Dan kun je het worteldoek en de vlonderschroeven in één koop bestellen en worden ze snel bij je thuis geleverd! Vlonderschroeven zijn ook bij de bouwmarkt te koop, bijvoorbeeld deze vlonderschroeven.

Vlonder van steenschot

Terras steenschotten

Steenschotten zijn er in verschillende soorten en maten. De steenschotten die bij de bouwmarkt te koop zijn, zijn over het algemeen níet geschikt om een vlonder van te maken, of om te gebruiken voor buiten. Wat voor de vlonder belangrijk is, is dat het een hardhouten steenschot is, en dat hij geschuurd is. Ongeschuurd zijn ze echt te splinterig voor een vlonder. Het beste kun je ze geschuurd kopen. Je kunt ze ook zelf schuren, maar hiervoor heb je een speciale parketschuurmachine nodig. Die hebben wij niet. Huren kost best wat geld, en het geeft natuurlijk veel stof en bende, en kost onnodig tijd. Aangezien wij genoeg te doen hebben, kozen wij voor kant en klaar geschuurde steenschotten.

Steenschotten voor vlonder

Informeer echt of de steenschotten die je koopt, geschikt zijn om een terras van te maken. Steenschotten zijn er in verschillende prijsklasses, je hebt ze al voor minder dan 20 euro, maar ook voor meer dan 70. De goedkoopsten zijn niet geschikt voor buiten. Daarnaast zijn die erg ruw en splinterig, dus ook echt niet geschikt om een terras van te maken.
Je legt de steenschotten op de planken. Wij legden een schot, en als hij goed lag, schroefden we hem meteen vast aan de planken. Voor het vastschroeven gebruikten we dus speciale vlonderschroeven. Dit zijn prima kwaliteit vlonderschroeven. Wij hadden aan 100 vlonderschroeven genoeg.

Afwerking vlonder
Afwerking vlonder

Zoals je ziet hebben we van 1 steenschot een stuk af moeten zagen. Verder heeft het steenschot op de hoek een houten ‘luikje’ wat je eruit kunt halen. Dit zaagden we eruit met deze zaag. Hier zit het afvoerputje onder voor het zwembad water.

Vlonder steenschot

Afwerken steenschot terras

Als afwerking van het terras maakten we langs de zijkanten zwarte douglas planken op maat. Ook weer gewoon vastgeschroefd. De planken hadden we nog over van de pergola die we vorig jaar maakten, en komen zo mooi terug in de tuin. Het zwarte steekt mooi af bij de steenschotten.

Vlonder van steenschotten

En klaar is je vlonder / terras! Wij hebben dit binnen een dag gemaakt. Je hebt er weinig rommel van, en doordat het grote platen zijn, legt het best snel. Met z’n tweeën zijn de platen ook prima te tillen. Op mijn instagram heb je al het één en ander kunnen volgen. We hadden een steenschot over, hiervan maakten we een leuke DIY steenschot tafel voor op het andere terras in onze tuin. Ook vind je hier op mijn instagram @bijheleen nog véél meer leuke huis & tuin (diy) inspiratie, en geef ik regelmatig een kijkje achter de schermen als we weer eens in of om huis aan het klussen en verbouwen zijn! Neem gerust een kijkje.

Vlonder steenschot met douglas picknicktafel

Border van linea blokken

Zoals je ziet, hebben we naast de vlonder een bloembak gemaakt van linea stapelblokken. We maakten de bloembak iets groter, zodat we minder in de steenschotten hoefden zagen. Er zitten schroeven in de steenschotten, het is dus altijd even puzzelen hoe en waar je ze doorzaagt.

Vlonder maken

Heb ik je met deze blog kunnen inspireren en ga je ook een vlonder maken van steenschotten? Dat is natuurlijk superleuk! Ik ben bezig een blog te vullen met foto’s van vlonders of andere projecten van steenschotten. Heb jij een foto, of foto’s, die daarin mogen? Stuur dan een berichtje naar bijheleen@outlook.com!

Vlonder laten maken

Wil je nou ook zo’n toffe vlonder, maar zie je dit zelf niet zitten? Heb je niet de kracht, materialen, tijd of handigheid? Als het terras in Noord Nederland gemaakt moet worden, dan kunnen we je wellicht helpen en mag je een berichtje sturen!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via deze link iets besteld, krijg ik daar een klein % over. Kost jou niks, maar helpt wel om mijn blog te laten bestaan!

Blogtips:

betonnen aanrechtblad
buitendeuren (schuttingdeur, schuurdeur en openslaande garagedeuren)
waterput laten slaan


Wil je met je bedrijf een plekje in deze of een andere blog? Informeer!