Maak je eigen tuinposter! Lees het stappenplan om ook een budget tuinposter te maken. Superleuke trend, de tuinposters die overal te verkrijgen zijn! Ik maakte zelf een doek om in de tuin te hangen. Lees hier mee hoe ik deze DIY tuinposter (of eigenlijk; textielposter) maakte!

Tuinposter maken

Dit heb je nodig:

  • bezemsteel
  • tafelloper
  • zwarte verf (ik gebruikte zijdeglans lak)
  • kwast, zaag
Tuinposter action
Tuipnposter action

Ik haalde alle benodigdheden bij de action. De verf en zaag had ik in huis. Voor de tafelloper, kwast en bezemsteel ben je voor rond de 4 euro klaar!

De tafelloper die ik uitzocht was 35 centimeter. Er lagen er ook van 45 centimeter, maar die waren grover geribbeld. Dan pakt de verf minder mooi. Ik zaagde (of eigenlijk: Douwe zaagde) de stok door midden. Er bleef een stukje van ca 10 centimeter over, anders stak de stok wel heel ver naar buiten.

Buitenposter maken

Vervolgens ben ik gaan googelen om ideeeën op te doen voor de print die ik op het doek wilde schilderen. Ik kon het niet echt vinden, uiteindelijk heb ik maar gewoon zelf iets bedacht en uit de losse pols geverfd. Ik heb uiteindelijk alles 3x geverfd (de verf trok snel in het doek, binnen een half uur was ik wel klaar).

DIY tuinposter, clematis pergola

Het hout- en zaagwerk

Oké, voor je verder leest: deze DIY maakte ik met hulp van Douwe. En ja, die kiest niet persé voor makkelijk. Hij zaagde de bezemsteel door de midden. Dit kun je op onderstaande foto zien. Daarna heeft hij de delen, met het doek ertussen, aan elkaar gelijmd. De zijkanten van de stokken heeft hij met schilderstape stevig vastgezet. Toen het droog was, heeft hij kleine spijkertjes door het hout geslagen om zeker te weten dat het geheel goed stevig is.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de loper om het hout heen te rollen en vast maken met bijvoorbeeld superkit. Dit was het eerste plan. Zoals het nu is, vind ik het mooier omdat je het hout mooi ziet en de doek daar uit lijkt te komen. Maar het is natuurlijk wel een stukje lastiger te maken.

Zijkanten tuinposter
Zijkanten tuinposter

Ook de zijkanten met het touw zijn het werk van Douwe. Je kunt het natuurlijk ook gewoon ‘hout’ laten en een touwtje om de stok heen knopen om de doek op te hangen. Let er wel op dat je stevig touw gebruikt, dat geschikt is voor buiten!

Nu is hij klaar om op te hangen! Op de volgende foto zie je hoe wij hem aan de schutting op hingen.

Planten tuindoek ophangsysteem
DIY tuinposter ophangsysteem

Zie je hoe mooi hij hangt, mijn nieuwe do it yourself tuindoek? Ik ben er erg blij mee! De kleuren passen mooi bij de kleuren die je in onze nieuwe tuin terugziet. Het zwarte hout, het hout en beton. Deze tuinposter is ook mooi te combineren met een vlaggenlijn voor buiten.

Vlonder van steenschot

Ondertussen plaatsten we een vlonder van steenschotten op het stukje gras wat je nog net kunt zien op de foto hieronder. Lees in mijn blog hoe we dit deden, en kijk voor het resultaat!

DIY tuinposter
DIY tuinposter