Al zo vaak kreeg ik de vraag waar ik die toffe plank met foto’s en kaartjes had gekocht.. Die heb ik dus zelfgemaakt! Omdat ik de vraag al best vaak heb gehad als de fotoplank weer voorbij kwam op mijn instagram tijdlijn, werkte ik hem voor jullie uit in een blog. Weer een nieuwe DIY dus, deze houten fotoplank!

Benodigdheden voor de fotoplank

  • Zwart elastiek
  • Houten plank
  • Eventueel blanke lak, kwast
  • Last but not least…. Leuke kaartjes / decoratie!

Houten fotoplank zelf maken

Ook dit is weer een do it yourself die niet héél moeilijk is. Je hebt er weinig voor nodig, maar het geeft een leuk effect!

Fotoplank maken

Ik gebruikte een gebruikte steigerplank. Je kunt natuurlijk ook ander hout kiezen. Ik vond dit mooi omdat we meer gebruikt steigerhout in huis hebben. Wij hebben ze van de bouw, maar je kunt ze ook kant en klaar bij de bouwmarkt kopen (en zélfs op maat laten zagen, als je dit thuis niet kunt).

DIY houten fotoplank
DIY houten fotoplank

Houten fotoplank

De plank die je op de foto ziet, is echt gebruikt steigerhout. Dat was dus stoffig en erg vies. Dat heb ik helemaal schoongeborsteld en geboend. Toen de plank voldoende schoon was, heb ik hem opgeschuurd zodat de splinters eraf waren en het hout glad werd. Daarna heb ik hem behandeld met een blanke lak. Hierdoor wordt de kleur nog wat dieper en mooier, en wordt het hout wat gladder. Ik gebruikte een zijdeglans lak en heb hem twee keer gelakt en tussendoor opgeschuurd. Je kunt natuurlijk ook een andere plank uit de bouwmarkt halen, of misschien heb je nog wat in de schuur liggen.

DIY fotoplank

Fotoplank steigerhout

Nu heb je (zwart) elastiek nodig. Ik heb het even voor je uitgezocht: dit kun je heel makkelijk hier bestellen. Je kunt hier verschillende diktes bestellen, of zelfs leuke kleurtjes elastiek! Voor deze plank heb ik 10 stukjes zwart elastiek gebruikt. Ik gebruikte in totaal een paar meter elastiek. Het elastiek moet niet te strak om de plank zitten, dan lijkt het niet mooi. Als het te los zit, houdt het de kaarten niet goed vast.

Ps. als je dit zwarte elastiek besteld voor een fotoplank DIY, kijk dan meteen even of je de blog over de pegdoll DIY ook leuk vind. Ze komen uit dezelfde webshop!

DIY: fotoplank
Fotoplank hout

Ik koos ervoor om het zwarte elastiek wat ‘schuin’ te laten lopen voor een speelser effect. Je kunt ze natuurlijk ook strak naar beneden laten lopen. Het leuke is dat je ze makkelijk kunt verplaatsen, en dus aan kunt passen naar de foto’s of kaarten die je op de plank hangt.

Fotoplank ophangen

Ik heb de plank horizontaal gehangen, dat pastte het mooist op de muur waar ik hem wilde. Je kunt hem natuurlijk ook verticaal ophangen. Het elastiek houdt de kaarten wel.

Mini muurcirkel dutch sprinkles
Mini muurcirkel dutch sprinkles

En zie je ook die toffe mini muurcircel op mijn fotoplank hangen? Dit is de minimuurcircel van Dutch Sprinkles en heeft een mooi plekje op mijn fotoplank! Wil je iets anders dan een fotoplank? Lees hier 6 budget ideeen over foto’s ophangen!

Houten poppetjes gezin

Ik maakte nog een hele toffe, persoonlijke DIY met houten poppetjes. Leuk om te lezen als je ook graag persoonlijke items in je huis hebt staan (of het leuk vind ze weg te geven)! Deze poppetjes komen van Kralenwinkel Albertien, waar je ook het zwarte elastiek voor deze fotoplank kunt bestellen.

Ga jij nou ook zo’n toffe fotoplank maken? Dat vind ik natuurlijk superleuk om te zien! Tag je me dan op Instagram @bijheleen? Dan deel ik hem in mijn stories! Op mijn instagram kun je me volgen, en deel ik nog veel meer handige DIY tips. Ik werk namelijk niet alles in blogs uit ;-).

Blogtips: